Na een geannuleerde editie in 2020 en de coronaproof editie in 2021 (thema: De Nacht) is Erfgoeddag dit jaar helemaal terug. En wel met een ongezien aantal activiteiten voor het publiek én scholen. Met in de hoofdrol: archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, heem- en familiekundige kringen, musea en heel wat andere erfgoedorganisaties.
1.100 gratis activiteiten in het teken van erfgoed en onderwijs. Dat is een record in de geschiedenis van Erfgoeddag. Toevallig is dat niet: er is dit jaar niet alleen het vertrouwde publieksmoment op zondag 24 april, in de week erna doen ook heel wat scholen mee.
Dit jaar belicht Erfgoeddag het erfgoed van het onderwijs en opvoeding. De blikvanger is uiteraard het ‘schools erfgoed’: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien binnen de context van de school. Met lesdemonstraties, workshops allerhande en wandelingen langs schoolerfgoed. Maar ook met escape rooms en (gezinsvriendelijke) rondleidingen achter de schermen.
Vanaf vandaag kan het publiek het volledige aanbod op zondag 24 april ontdekken via Erfgoeddag.be. Elke activiteit heeft een link met onderwijs en schools erfgoed en is gratis. Voor sommige activiteiten moet er vooraf gereserveerd worden. Bij de vele gezinsactiviteiten staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie de activiteit is voorzien.
Deze editie biedt ook een primeur. Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april organiseert de cultureel-erfgoedsector een hele Erfgoeddag-week. Die is bestemd voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een week waarin de hele erfgoedsector, leerlingen en leerkrachten kennismaken met erfgoed.
Gratis, uiteraard. Leerkrachten kunnen door het aanbod grasduinen op Cultuurkuur.be.
Heb je kinderen of ken je leerkrachten? Dan zou het heel fijn zijn als je hen dit aanbod signaleert. Het blijft mogelijk om reservaties te maken, en een koppeling tussen school en erfgoedpartner komt er vaak vlotter via een persoonlijke band.
24.04.2022 - 29.04.2022