In de expo Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958 vertelt curator Marc Dubois het verhaal over de vernieling van Oostende tijdens WO II en de wederopbouw in de periode tussen 1944 en 1958.
Oostende kreeg het tijdens WO II zwaar te verduren waardoor in 1944 enkel een verwoeste stad in puin achterbleef. Zowel toonaangevende gebouwen zoals het stadhuis, het kursaal, het hoofdpostkantoor, de hippodroom en de vismijn als de pittoreske kustwoningen werden met de grond gelijk gemaakt.
De tentoonstelling weerspiegelt een zwaar gehavende stad die op een korte tijdspanne weer de uitstraling van de ‘Koningin der Badsteden’ moest uitdragen. Toch is de expo ‘Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958’ veel meer dan een architectuurtentoonstelling. Je krijgt een overzicht van de vele bouwactiviteiten, maakt uitgebreid kennis met de spilfiguren die Oostende opnieuw groot maakten en ziet hoe de stad in een korte tijd enorm evolueerde. Kunstwerken van Ensor, Spilliaert en anderen die werden aangekocht zijn opgenomen evenals een reeks schitterende foto’s die de gebroeders Antony maakten. Ook affiches werden geselecteerd. Hiermee is Oostende de eerste stad in België die een dergelijke expositie brengt rond het thema wederopbouw. Het is een niet te missen reis door een belangrijk stukje geschiedenis van Oostende dat door de expo tastbaarder gemaakt is dan ooit getoond.
Curator van de tentoonstelling is Marc Dubois, die ook het concept maakte van het bijhorende boek. In de expositie en in het boek zijn documenten opgenomen onder andere uit het Archief Léon Stynen en het Foto archief Van Coillie (beiden bewaard door het Vlaams Architectuurinstituut).
25.05.2019 tot 29.09.2019
Venetiaanse Gaanderijen
Hoek Zeedijk / Parijsstraat
8400
Oostende