Architectuur

Expo 'Modernisme. Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930)'

Expo 'Modernisme. Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930)'
Copyright

Op 2 maart 2013 opent in het Gentse MSK de tentoonstelling 'Modernisme. Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930)'. Naast beeldende kunst komen daarbij ook architectuur, toegepaste kunst, typografie, fotografie, film, muziek, literatuur en theater aan bod. De tentoonstellingsarchitectuur werd ontworpen door Guy Châtel en Kris Coremans van de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de UGent.

In de tentoonstelling wordt een uitgebreid hoofdstuk aan de ‘klassieke’ jaren 1920-1925 gewijd, toen de historische avant-garde in België een hoogtepunt kende. De tentoonstelling volgt de ontwikkeling van de oeuvres van hoofdrolspelers als Karel Maes, René Magritte, Jozef Peeters, Victor Servranckx en Georges Vantongerloo, en gaat op zoek naar internationale invloedslijnen en overeenkomsten; soms rivaliserende, vaak convergerende scènes.

Toetsstenen zijn de eigentijdse protagonisten van De Stijl, Bauhaus, het Russische constructivisme en suprematisme en het Franse postkubisme en purisme. In deze context komen de Belgische nevenvormen van Zuivere Beelding en Gemeenschapskunst aan bod, en hun relatie tot andere kunstvormen. In de eerste plaats gaat de aandacht hierbij uit naar modernistische architecten als Victor Bourgeois, Louis Herman De Koninck, Jean-Jules Eggericx, Huib Hoste en Louis Van der Swaelmen, maar meeromvattend wordt het modernistische totaalconcept belicht door interieurdecoratie, meubilair en andere gebruiksvoorwerpen te tonen.

Herbeluister hier de uitzending van Babel (Klara) op 5 maart 2013 naar aanleiding van deze expo, met Sofie De Caigny (coördinator CVAa) als één van de sprekers.