Architectuur

Fragile's lezing: Philippe Van Cauteren en Giannina Urmeneta Ottiker

Fragile's lezing: Philippe Van Cauteren en Giannina Urmeneta Ottiker

Op 7 maart 2012 presenteren de studenten van Sint-Lucas Architectuur in het kader van het jaarthema Fragile,s lezingen door Philippe Van Cauteren en Giannina Urmeneta Ottiker. De eerder aangekondigde lezing van Lionel Esteve, voorzien op dezelfde dag, zal niet doorgaan.

Giannina Urmente Ottiker

Achteloosheid is haar vreemd. Ze fotografeert als een voorbijganger die iets meeneemt. Zo legt ze een bestand vast, een verstild verweer. Ze is meesteres in het vermoeden. Ze viseert dingen die zich niet gewillig bloot geven. Ze laat de antwoorden raden. Haar foto’s zijn geen effecten, maar vormen van kijken, gekneed door het dagelijkse leven, met een grote organische kracht. Zo begint de tekst die Anna Luyten schreef over het werk van de Peruaanse-Belgische kunstenares Giannina Urmeneta Ottiker. Ze werd geboren in Lima, Peru, maar woont en werkt in Gent.

Zeven jaar lang was ze huisfotografe van kunstencentrum Vooruit. En alhoewel daar sporen van terug te vinden zijn in haar werk, wordt ze artistiek voornamelijk gevoed vanuit haar directe omgeving. Ze sprokkelt er intrigerende fragmenten en onthustende perspectieven, waardoor we het gevoel krijgen dat we tussen de plooien van de werkelijkheid kunnen kijken. De verstilling in haar landschappen en het stilzwijgen van haar personages brengen een afwezigheid in beeld. Door de gewaagde afkappingen van lichaamsdelen en het gebruik van beweging, maar ook door de kleurspeling in de werken, lijken het soms wel abstracte schilderijen.

“Fotograferen is een manier om mij zeer bewust te zijn van mijn omgeving en van de mensen waartussen ik mij begeef. Het is een manier van communiceren. Ik wil een foto eenvoudig houden, bijna abstract, als een schilderij, er bijna in verdwijnen als de fotografe zonder verhaal.”, zegt ze zelf. En zo dringt ze majestueus in het dagelijks leven door en loodst ze er de blik van de kijker als in een droom naar binnen.

Wordt vervolgt in het Engels

Philippe Van Cauteren

Voor mij is het museum de plek van twijfel. Descartes heeft ook gezegd: “Je doute donc je pense dons je suis.” Twijfel is iets dat ook voorafgaat aan een bepaalde beslissing. In onze samenleving wordt alles gedefinieerd, niets ontsnapt daaraan. Men moet labels kunnen plakken. Je ziet dat ook in relaties, alle dingen moeten benoemd worden vandaag. Heel veel mensen kunnen niet meer om met twijfel en onzekerheid. Ook jonge mensen.

Vaak als je in een museum komt, word je bij de hand genomen. Maar het volstaat om de bezoeker te omringen met een aantal tools, zodat hij in zijn dialoog met een kunstwerk, de mogelijkheid krijgt om te twijfelen. De twijfel als methode om taal over kunst te ontwikkelen, om om te gaan met de bezoeker, met de kunstenaar, met uw eigen personeel, met uzelf en permanent dingen in vraag te stellen.

Deze lezing vindt plaats bij Sint-Lucas Architectuur in de Zwartezustersstraat 34 , 9000 Gent en begint om 18u30. Deelnameprijs 1 Euro. Nadien kan er nagepraat worden bij een drankje en een hapje.

Meer info: www.sintlucasfragiles.be

U kunt u alvast inschrijven via http://events.sintlucas.wenk.be

Overige lezingen

Francescc Munoz; 27.03.2012, Gent
Rural Studio, 29.03.2012; Gent
Fiona Harrisson, 29.03.2012; Gent