Garant25-Congres: Ruimte voor wonen en leven

Bij gelegenheid van hun 25-jarig bestaan organiseert Garant-Uitgevers i.s.m. de redactie van het tijdschrift Ruimte & Maatschappij en Steunpunt Wonen het congres 'Ruimte voor wonen en leven' op 8 december.

Bij gelegenheid van hun 25-jarig bestaan organiseert Garant-Uitgevers i.s.m. de redactie van het tijdschrift Ruimte & Maatschappij en Steunpunt Wonen het congres 'Ruimte voor wonen en leven' op 8 december. Doelgroep: geografen, planologen, architecten, sociologen, psychologen, pedagogen, projectontwikkelaars, makelaars, gemeenteambtenaren (dorp en stad), politici en alle andere betrokkenen, inclusief consumenten.

Programma:

09.00 Inloop en registratie

09.30 Psychologie van de stad
Dr. Marina Meeuwisse (Experimenteel psycholoog & Mediapedagoog, Concernstrategie, Hogeschool Rotterdam)
De stad nestelt zich in ons hoofd, zij bestaat bij de gratie van de identiteit en de betekenis die mensen aan de gebouwde stad toekennen. Omdat het ons geheugen niet lukt onderscheid te maken tussen herinneringen aan werkelijk ervaren gebeurtenissen en herinneringen die we ontlenen aan verhalen, fotografie, films, televisie en stripverhalen, is die stad in ons hoofd tegelijkertijd een fictieve en non-fictieve stad. Naast werkelijke ervaringen bepalen media ons denkbeeld van de stad. Ook omdat moderne stedenbouw steeds vaker de oppervlakkige vertrouwdheid van televisie kopieert en voortdurend afstapt van de geografische realiteit, dragen de media bij aan het samensmelten van fictie en non-fictie. Betekent dit dat bijvoorbeeld een goede film bijdraagt aan de verandering van het imago en de leefomstandigheden in een stadswijk?
Vragen

10.20 De stad als opvoeder
Prof. em. dr. Ton Notten (Andragoloog, Vrije Universiteit Brussel & Hogeschool Rotterdam)
500 jaar geleden bepleitte de Spaanse Vlaming Juan Lois Vives een stedelijke verantwoordelijkheid voor invaliden, huiszittende armen en vagebonden, om hen aan te zetten tot onafhankelijkheid en werkzaamheid, en hen bovenal te ontdoen van kerkelijke liefdadigheid. Alzo geschiedde in Ieper en in de Staten van Holland en Utrecht. Halverwege de 19de eeuw verdedigden de opkomende burgerij en de prille kapitalisten opnieuw de stadse opdracht voor de verheffing van de lagere klassen. En na de afbouw van de verzorgingsstaat en de start van het neoliberalisme (1980) worden in Nederland de aanbevelingen tot urban education steeds dubbelzinniger en grilliger: zo startte in 2015 de decentralisatie van vele sociaal-(ped)agogische taken naar de 393 gemeenten. Met stevige bezuinigingen. Wat nu?
Vragen

11.10 Pauze

11.30 Hoe het dorp meer stad wordt en de stad meer dorp
Dr. Frans Thissen (Sociaal geograaf, Universiteit van Amsterdam)
De ruimtelijke verscheidenheid van stad en platteland is de afgelopen halve eeuw in vele opzichten eenvormiger geworden. En door veranderingen in dag- en leefpaden zijn velen, zowel Nederlanders als Vlamingen, van tijd tot tijd stedeling dan wel dorpeling. Maar in het dagelijkse leven van vele bewoners spelen zowel oude als nieuwe ruimtelijke differentiaties van stad en platteland nog steeds een belangrijke rol. Daarbij gaat het uiteindelijk om de emotionele binding die mensen met plekken aangaan.
Vragen

12.20 Wandellunch

13.20 Wonen en ruimtelijke ordening
Prof. dr. ir. Michael Ryckewaert (Ingenieur-architect, Vrije Universiteit Brussel & KU Leuven)
Op basis van recente gegevens over wonen en een analyse van ruimtelijke trends in de woningmarkt worden enkele mythes en aannamen in de huidige ruimtelijke planning voor wonen doorgeprikt. Het gaat daarbij zowel om macro(economische) trends als randvoorwaarden in de huidige projectontwikkeling en woningbouw. Tegelijk schetst deze bijdrage een aantal krijtlijnen waarop een ruimtelijk beleid voor wonen vandaag zou moeten inspelen.
Vragen

14.10 Woningmarkt
Ir. Filip Canfyn (Ingenieur-architect, Woon- en stadsdeskundige, Kortrijk)
Hoe en waarom houdt de woonmarkt zich op providing-niveau vooral bezig met een zelfverklaarde marktvraag en niet met de reële woonbehoefte? Laat de woonmarkt geen business opportunities of maatschappelijke verantwoordelijkheid liggen als de focus en de perceptie vooral gericht worden op eigendom, nieuwbouw, buitenstedelijkheid, betaalbaarheid voor bovenmodale inkomens, ...?
Vragen

15.00 Pauze

15.20 Wonen aan de onderkant
Jana Verstraete MA (Agoog & Socioloog, Faculteit Architectuur, KU Leuven)
Een groeiende groep ondervindt moeilijkheden om te voorzien in haar woonbehoefte. Door een gebrek aan middelen, kennis of capaciteiten om een woning te vinden en/of te behouden en door uitsluitingsmechanismes op de woningmarkt heeft ze geen toegang tot een kwaliteitsvolle woonsituatie. Ook de overheid schiet te kort om het recht op wonen voor deze groep te realiseren. Welke problemen omtrent betaalbaarheid, woonkwaliteit, woonzekerheid en toegang spelen aan de onderkant van de woningmarkt? Welke initiatieven ontstaan er om de woonsituatie van de meest kwetsbaren te verbeteren? En welke (beleids)antwoorden vraagt deze groeiende woonnood?
Vragen

16.10 Garant25-borrel

16.45 Einde

Meer info & inschrijven

Praktisch

  • DATUM:
    08.12.2015 tot 08.12.2015
  • LOCATIE:
    De Stroming
  • STRAAT:
    Nationalestraat 111
  • POSTCODE:
    2000
  • STAD:
    Antwerpen