Sinds 15 juli bestaat er in België, zoals in sommige buurlanden, panoramavrijheid. Voordien moest je in België toestemming vragen voor het gebruik van foto's van gebouwen of kunstwerken in de publieke ruimte die onder bescherming van het auteursrecht vallen.
Voor de invoering van de panoramavrijheid konden auteurs of hun erven zich verzetten tegen gebruik en publicatie van foto's van bv. het Atomium, of konden er een financiële vergoeding voor vragen. De invoering van panoramavrijheid opent veel mogelijkheden, o.a. voor projecten als Wiki Loves Art en in het algemeen voor de online publicatie van foto’s van gebouwen of kunstwerken in de publieke ruimte. Meer informatie hierover vind je in de CEST-handleiding Rechten klaren.
Panoramavrijheid houdt in dat foto’s van auteursrechtelijk beschermde beeldende, grafische of bouwkundige kunst die zich permanent in openbare plaatsen bevindt, zonder de toestemming van de rechthebbende gemaakt en verspreid mogen worden. als er geen afbreuk wordt gedaan aan de normale exploitatie van het werk en geen onredelijke schade wordt berokkend aan de wettige belangen van de auteur.
Onder openbare plaatsen verstaat men o.a. publieke straten en pleinen die permanent bereikbaar zijn, dus geen openbare musea of het interieur van gebouwen die niet permanent open zijn voor het publiek en waarbij niet kan worden verondersteld dat de auteurs voor ogen hadden dat hun werken vrij zouden worden tentoongesteld. De reproductie kan in iedere vorm gebeuren, zowel op papier als in elektronische of andere vorm. Een bijkomende voorwaarde is dat de reproductie het werk moet weergeven zoals het zich in zijn gebruikelijke openbare plaats bevindt.