Vacature

Gezocht: Projectmedewerker digitale archieven

Ben je geïnteresseerd in een project dat bouwt aan een digitaal archiefsysteem en wil je bijdragen tot een duurzame oplossing voor het vrijwaren van digitaal erfgoed voor toekomstige generaties? Dan is SCALA iets voor jou!

Gezocht: Projectmedewerker digitale archieven
Copyright

SCALA is een gemeenschappelijk project van negen erfgoedinstellingen in Vlaanderen en Brussel, die samen een digitaal systeem ontwerpen voor de langetermijnbewaring van born-digital archieven met cultuurhistorische waarde. De archieven van de SCALA-partners bestrijken verschillende domeinen zoals die van groene, socialistische en nationale bewegingen, de vrouwenbeweging, kunstenaars, architecten, schrijvers, LGBT en wetenschappelijke instellingen.

SCALA is opgevat als een proof of concept om een pilootversie van een digitaal archiefdepot (e-repository) uit te testen. Dit e-repository slaat archieven op in digitale archiefcontainers (information packages). Het is open source en wordt ontwikkeld door een externe IT-leverancier. Het project loopt in twee fases. Je wordt aangeworven binnen fase 1 van het project die loopt tot 30 april 2022.

Plaats van tewerkstelling is het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen, dat de algemene projectcoördinatie waarneemt. De andere SCALA-partnerorganisaties zijn ADVN, Amsab-ISG, AMVB, Archiefpunt, AVG-Carhif, CAVA, Letterenhuis en meemoo. Alle partners zijn vertegenwoordigd in de SCALA-stuurgroep.

Start van tewerkstelling: Onmiddellijk inzetbaar vanaf 1 juli 2021 of vroeger.

Functie

Als SCALA projectmedewerker speel je een belangrijke rol in de uitvoering van SCALA. Je ondersteunt de projectleider en het projectteam en bent een tussenschakel tussen alle partners. Je volgt de ontwikkeling en evaluatie van het e-repository nauwgezet op en zorgt voor handleidingen, begeleiding, documentatie en projectcommunicatie:

  • Je leest je in over de eerste versie van de specificatie voor het information package (IP) en over verschillende aspecten van digitaal archiveren

  • Je ondersteunt het projectteam tijdens de ontwikkelingsfase van het e-repository. Je neemt deel aan development meetings met de leverancier, werkt mee aan het functionele testen van het systeem, controleert de documentatie en geeft feedback

  • Je werkt mee aan de verdere doorontwikkeling van de IP-specificatie en maakt een handleiding

  • Je werkt samen met het projectteam een opleiding uit voor gebruik van het ontwikkelde systeem en ondersteunt de SCALA-partners bij het gebruik en de testing ervan. Je verzamelt alle bevindingen in een rapport

  • Je houdt het overzicht over alle werkpakketten en ondersteunt de projectleider bij het algemene project management

  • Je zorgt voor de eindrapportering en de externe communicatie

Profiel

  • Je hebt een bachelor of master diploma

  • Je kan planmatig werken en hebt een sterk organisatorisch talent

  • Je bent communicatief en proactief

  • Je bent een goede schrijver

  • Je hebt een eerste ervaring opgedaan met IT-gerichte projecten

  • Je bent geïnteresseerd in IT en digitaal archiveren of bent bereid je hierin te verdiepen

Aanbod

Wij bieden jou een deeltijdse (4/5) tewerkstelling in een stimulerende werkomgeving voor 10 maanden en een loon conform de barema’s in de socioculturele sector (PC 329.01).

Interesse?

Stuur jouw motivatiebrief + CV naar Wim Lowet, consulent digitaal archief, wim.lowet@vai.be

Solliciteren kan t.e.m. 30.05.2021.

    Praktisch