Oproep

Gezocht! Student-curatoren voor de Dag van de architectuur.

Sluit je aan bij het Curatorenteam van de Dag van de architectuur (D/a) en bepaal mee het architectuuraanbod op zondag 10 september 2023.

D/a Curatorenteam

Op 10 september 2023 openen we naar goede gewoonte over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke projecten en boeiende ontwerpbureaus. Duizenden bezoekers krijgen de kans om binnen te wandelen in privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven die uitzonderlijk toegankelijk zijn voor publiek. Ook architecten zetten de deuren van hun bureau wagenwijd open

Net als de vorige keren bieden we studenten de kans om de selectie van projecten en ontwerpers te maken. Met jullie verlanglijsten gaan we samen aan de slag. Boeiende discussies leiden tot een shortlist van gebouwen en ontwerpbureaus die we voorstellen aan het brede publiek.

Welk project draag jij hoog in het vaandel en mag absoluut niet ontbreken op een dag volledig gewijd aan architectuur? Denk je meteen aan een project of een ontwerpbureau dat niet mag ontbreken? Dan ben jij de persoon die we zoeken!


"Als curatorenteam hebben we ook de kans om underdogs in de kijker te zetten, niet enkel projecten en bureaus die bijvoorbeeld al eens zijn opgenomen in een publicatie van het VAi."
‐ Lucas Antonissen, Curator F/a 2021

Open Monumentendag en Gevonden architectuur

De D/a valt in 2023 samen met Open Monumentendag (OMD). We slaan de handen ineen met de organisatoren van OMD en voegen een hedendaags luik toe aan hun programma.

10 september is bovendien de laatste dag van de tentoonstelling ‘Gevonden architectuur’. ‘Gevonden architectuur’ zet de nieuwe verhouding tussen hedendaags ontwerp en erfgoed op scherp. Aan de hand van experimentele, grensverleggende (inter)nationale voorbeelden onderzoekt de tentoonstelling de verschillende posities die hedendaagse ontwerpers innemen ten opzichte van het bestaande. Hoe kan erfgoed een antwoord zijn op de noden van vandaag? En welke rol speelt architectuur in deze maatschappelijke veranderingen?

Binnen het D/a Curatorenteam zal dus extra aandacht zijn voor herbestemming, hoewel onze selectie uiteraard breder zal gaan dan dat.

"We krijgen het voorrecht om projecten te bekijken vanuit zowel het perspectief van de architect als de bouwheer en de bezoeker."
‐ Leander Decloedt, Curator F/a 2021

Wat bieden we jou?

Als deelnemer ben je nauw betrokken bij de voorbereiding van de D/a. Je werkt samen met het team van het Vlaams Architectuurinstituut aan een selectie van gebouwen en krijgt de kans om deze architectuurparels te bezoeken. Tijdens de voorbereiding sta je in direct contact met de ontwerpers. Een vooraanstaande architectuurcriticus toont je tijdens een workshop de tips en tricks van het vak. Met deze kennis ga je aan de slag en schrijf je over jouw favoriete gebouwen een tekst voor het brede publiek.

Die teksten verspreiden we via de communicatiekanalen van het VAi en in het gebouw zelf. Uiteraard vermelden we je naam in de communicatie rond de Dag van de architectuur.

Tot slot krijg je een vrijwilligersvergoeding voor je werk als curator.

"Je wilt iedereen aanspreken en dankzij kleine schrijftips kan je dit bereiken. Zo geven we het signaal dat niet alle teksten over architectuur moeilijk moeten zijn en nog belangrijker, dat iedereen hierover kan en moet meespreken."
‐ Amélie Van Isacker, Curator F/a 2019

Wat verwachten we van jou?

  • Je bent een master- of doctoraatstudent.
  • Je kan tijd vrijmaken vanaf begin november 2022 voor de workshop, selectiedagen, bezoeken van de gebouwen en schrijven van de teksten. Uiteraard houden we in de planning rekening met examenperiodes.
  • Je kan zelfstandig werken en komt deadlines na.
  • Op zondag 10 september 2023 ben je aanwezig als host of gids in een van de gebouwen.

Geïnteresseerd?

Bezorg ons ten laatste 23/10/2022 een korte tekst (max. 1 pagina) waarin je jezelf voorstelt en je motivatie voor het project toelicht via mathilde.breukink@vai.be. In de week van 24/10/2022 kom je te weten of je geselecteerd bent voor het D/a Curatorenteam.

Meer informatie nodig? Stuur een e-mail naar mathilde.breukink@vai.be.

Toch liever nog wat meer informatie voor je beslist? Lees hier het interview met het F/a Curatorenteam 2021.