Om de woon- en leefkwaliteit in de stad ook in de toekomst te blijven garanderen, heeft het stadsbestuur het initiatief genomen om zijn duidelijke visie op stadsontwikkeling neer te schrijven. De krachtlijnen werden gebundeld in het manifest 'Hasselt 2020: Een visie op stadsontwikkeling'. Voor de resultaten is het echter niet wachten tot 2020.
Het hele project 'Hasselt 2020' heeft maar één doel voor ogen: 'Er voor zorgen dat inwoners graag in Hasselt wonen en er gelukkig zijn.' Dit wil het stadsbestuur bereiken door duidelijke stedenbouwkundige lijnen uit te zetten, waarbinnen projectontwikkelaars en investeerders zullen moeten kleuren. Deze 'spelregels' zullen vanaf vandaag dienen als leidraad bij grote bouwprojecten en de aanleg van publiek domein. "We willen ambitie tonen en groeien, maar ook een stad op mensenmaat blijven: compact en gezellig."
Naast deze visievorming werd ondertussen ook de bouwverordening 'Hasselt woonkwaliteit' goedgekeurd, deze verordening zorgt voor een juridisch draagvlak waarvoor we als stadsbestuur kwaliteitsnormen kunnen opleggen. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende parkeerplaatsen voorzien zijn op het eigen terrein, moet er minstens 50 m² openbaar groen aangelegd worden bij elke verkaveling,...
Een belangrijk deel van de visie is dat het stadscentrum verder verstedelijkt kan worden met de Groene Boulevard als belevingsas, terwijl de deelgemeenten in belangrijke mate groen en leefbaar moeten blijven. Tegelijk wordt heel erg gewezen op het belang van publieke ruimte. "Straten, pleinen en parken brengen mensen samen en creëren samenhang. Voortaan zullen eerst de publieke ruimten op een plan ingevuld worden en nadien pas de bouwwerken. De stad zal meer dan ooit de regisseur worden van zijn gronden en haar openbaar domein, waarbij kwaliteitsvolle aanleg de norm zal zijn. Hasselt moet Hasselt blijven, nu en in de toekomst ."
"De stadsontwikkelingsvisie werd ook in een toegankelijke brochure gegoten, die op aanvraag verkrijgbaar is. De Hasselaren krijgen sowieso een exemplaar toegestuurd samen met het oktobernummer van het stadsmagzine 'De Nieuwe Hasselaar'. Ook hier kan je de "hasselt 2020-brochure" raadplegen".
In het manifest worden alle stedenbouwkundige ambities van de stad Hasselt keurig opgelijst. Je vindt er ook tien spelregels terug die bouwpromotoren moeten respecteren om een kwaliteitslabel te verdienen. Met deze visie is de start gegeven voor een doordacht beleid inzake ruimtelijke ordening. De volgende stap is het betrekken van inwoners, experten en uiteraard ook de eigen stadsdiensten die een antwoord zullen geven op het ambitieuze plan Hasselt 2020.
"Naast het manifest werd ook een juridische verordening geschreven met de titel "Hasselt Woonkwaliteit". Deze verordening zorgt ervoor dat de vooropgestelde kwaliteitsnormen juridisch zijn verankerd. Projecten die passen binnen de kwaliteitsvisie en aan alle normen voldoen zullen van de stad een kwaliteitslabel krijgen waarbij duidelijk is dat het past binnen de visie Hasselt 2020. Dit label is een vorm van beloning en erkenning voor de ontwikkelaar en geeft het signaal aan de inwoners dat het toekomstige project binnen de schaal en ambitie van Hasselt past."