Architectuur

Herbeluister hier het panelgesprek 'Utopie of realiteit? Anders wonen, anders leven aan de kust?'

Herbeluister hier het panelgesprek 'Utopie of realiteit? Anders wonen, anders leven aan de kust?'
Copyright

Debat 'Utopie of realiteit? Anders wonen, anders leven aan de kust?' gemist? Herbeluister hier het panelgesprek en bekijk de beelden via Facebook.





Vijf jonge ontwerpbureaus toonden in de tentoonstelling Wisselland hun visie op het kustlandschap. Hoe zal onze kustlijn er binnen 50 jaar uitzien? Wat moeten we ons voorstellen bij de kuststad van de toekomst? Komen er eilanden voor de kust of zijn er andere ruimtelijke ingrepen nodig?
Waren de voorstellen van de jonge ontwerpers voor de tentoonstelling echter wel realistisch? Wij lieten de verschillende scenario's aan de realiteit toetsen door professionelen Walter Roggeman (voorzitter Natuurpunt), Charlotte Geldof (visionair ontwerper magnificentsurroundings.org), Peter Taffeiren (vastgoedexpert / POC partners), Luc Vandamme (expert kustverdediging) en Martin Ockier (areadirecteur Benelux baggerbedrijf DEME). Marc Martens modereerde. Zij gaven hun visie op een van de projecten en traden in discussie met de ontwerper zelf. De vijf jonge bureaus zijn C.T. Architects, Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten i.s.m. Annouk Westerling, Maat-ontwerpers, MikeViktorViktor + Sven Verbruggen en CcASPAR i.s.m. CLUSTER, HoGent, ILVO en SUM.


Sven Verbruggen (Mike Victor Victor + Sven Verbruggen) in gesprek met Martin Ockier, Area Director Benelux DEME
Niet meer baggeren of stranden opspuiten. Hoe realistisch is een kustverdediging op verhoogde, brede strandhoofden? Of ga je toch nog moeten baggeren?

Frederic Vandoninck (Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten, i.s.m. Annouk Westerling en MikeViktorViktor architecten) in gesprek met Walter Roggeman, Voorzitter Natuurpunt
Het ontwerp belooft een rationeel architecturaal model met minimum aan infrastructuurwerken, dat een sublieme blik op het deltagebied belooft. Een Venetiaanse lagune aan de Noordzee. Hoe zal het landschap er uitzien als we de natuur terug vrij spel geven? Is stad en natuur verzoenen aan de Kust een utopie? En moet daarvoor het huidige model van de kaart? En wat met de verbinding met het hinterland?

David Verhoestraete CcASPAR i.s.m. CLUSTER, HoGent, ILVO en SUM) in gesprek met Luk Vandamme (expert kustverdediging)
Het gecompartimenteerd landschap combineert verschillende troeven (bestaande landschap en infrastructuur) om een erg haalbaar project voor te stellen. Is dit een scenario waar het beleid rekening mee houdt? Waarom wel/niet?

Frédéric Rasier (Maat Ontwerpers) in gesprek met Charlotte Geldof (magnificentsurroundings.org)
Een dergelijk internationaal grootschalig project kan enkel gerealiseerd worden indien er vanuit gedeelde belangen gedacht wordt (havens van Antwerpen, Zeebrugge, Rotterdam moeten inkrimpen, grote investeringen op Europees niveau). Kan je dit beheren als een gemeengoed? Waarom is het beheer van de zee als een “common” een goed idee? Is de schaal van deze diepzeehaven niet te klein? Is binnenscheepvaart een kleine scheepvaart op zee hetzelfde? Of dien je 2x containeroverslag te doen?

Nick Ceulemans (C.T. Architects) in gesprek met Peter Taffeiren (POC Partners)
Wat zijn de voordelen gecomprimeerd lint. Biedt dit ook opportuniteiten voor projectontwikkelaars? Denken projectontwikkelaars aan alternatieven voor het huidige lint-model aan het kust? Hoe realistisch is het dat men de kustlijn zal opgeven?
Het gecomprimeerd lint biedt voordelen voor zachte mobiliteit. Maar het blijven kleine stadjes. Te klein om economisch zelfvoorzienend te zijn. Zal de interstedelijke mobiliteit niet dezelfde eisen stellen als de huidige situatie, met alle problemen van dien?