In het voorjaar 2005 nam het Vlaams Architectuurinstituut deel aan de tweede Internationale Architectuurbiënnale in Rotterdam. De Vlaamse inzending op deze Biënnale bestond enerzijds uit het ontwerpmatige onderdeel van het GAUFRE onderzoek van het Maritiem Instituut (MI) van de UGent en anderzijds uit het ontwerp van de vrije associatie van ontwerpers FLCextended. FLCextended stelde het project M.U.D voor, een ruimtelijk scenario voor de kustregio, geïnspireerd op de problematiek van de stijging van de zeespiegel en een aantal maatschappelijke tendensen die de ruimtelijke bewegingen sturen. Beide ontwerpen werden gevisualiseerd in een installatie die opnieuw te bezichtigen is van dinsdag 6 december 2005 tot en met vrijdag 13 januari 2006 in de gang en de tijdschriftenleeszaal van de Universiteitsbibliotheek van de UGent.
Op woensdag 14 december 2005 om 19u00 wordt een nocturne georganiseerd ter gelegenheid van de presentatie en de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek Een zee van ruimte.
De installatie van FLCextended in de tijdschriftenzaal is de herwerking van de Mare Meum opstelling te Rotterdam. Het dynamisch ruimtemodel M.U.D ontstond vanuit de vaststelling dat elke meter van zwaar geëxploiteerde Belgische kuststrook door haar gebruikers beschouwd wordt als hoogstpersoonlijk bezit. De Belgische kust wordt individueel geconsumeerd en is geenszins vastgeklonken aan welk collectief verantwoordelijkheidsgevoel dan ook. M.U.D staat voor slijk, de substantie die water en land vermengt, de toestand van de kust na de Zondvloed. Maar M.U.D staat ook voor Multi-User Dimension. Wanneer territorium en eigendom onderhevig worden aan de dynamiek van de zee, onderhandelen steeds andere belanghebbenden telkens opnieuw over wisselende punten binnen de conflictzone.
Meer info
GAUFRE staat voor Towards a Spatial Structure Plan for Sustainable Management of the North Sea en is een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van het Federaal Wetenschapsbeleid (PODO II, Gemengde Acties, 2002-2004). Dit onderzoek is uitgevoerd door een multidisciplinair onderzoeksteam van de UGent. In het GAUFRE onderzoeksrapport wordt de huidige kennis over het gebruik van het Belgische deel van de Noordzee samengebracht en ruimtelijke vertaald, worden de potentiële onderlinge conflicten tussen de diverse gebruikers in beeld gebracht, wordt de chemische, fysische en ecologische impact van de gebruikers geschat en in beeld gebracht. Op basis van het GAUFRE rapport wordt een eerste aanzet gegeven tot een ruimtelijke visievorming als input voor een potentieel structuurplan voor het Belgische deel van de Noordzee.
Deze visievorming is vertaald naar het boek ‘Een zee van ruimte’. Deze publicatie probeert aan de hand van verschillende, vaak conflicterende scenario's, inspirerend en vernieuwend te werken en zo de blik op zee te verruimen. Grote aandacht gaat hierbij naar het ontwikkelen van een specifieke methodologie voor ruimtelijke planning op zee. Bij het boek hoort een cd-rom met daarin de elektronische versie van het boek, het GAUFRE eindrapport en de GAUFRE film.
Meer info
Mare Meum is een productie van het Vlaams Architectuurinstituut en gerealiseerd met de steun van de minister van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap voor de Internationale Architectuurbiënnale van Rotterdam 2005.
De tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Gent en de afdeling Communicatie van de UGent, met de steun van het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Medewerkers voor het project M.U.D
Ontwerp en visualisatie:Carl Bourgeois, Marc Godts, Wim Van Der Vurst
Onderzoek en feedback: Nel Janssens, Charlotte Geldof, Koen Pauwels
Tekst: Nel Janssens, Caroline Goossens
Vertaling: Gregory Ball
© FLC extended, Brussel, 2005
Medewerkers voor het project Een zee van ruimte
Coördinatie: Frank Maes
Onderzoek en ontwerp: Peter Vanden Abeele, An Vanhulle
Eindredactie: Gregory Ball
© GAUFRE onderzoeksgroep, Maritiem Instituut, Universiteit Gent, 2005
Medewerkers voor Mare Meum
Curator: Katrien Vandermarliere, directeur VAi
Adviescomité: Kathy Belpaeme, Bernard De Putter, Steven Jacobs, Lode Janssens, Piet Lombaerde
Projectleider: Roeland Dudal, VAi
Projectteams: GAUFRE onderzoeksgroep / FLC extended
Mare Meum concept en scenografie: FLC extended
Opbouw tentoonstelling: Patrick Tjikke Van Hoof
Tapijt: Lano Carpets, Harelbeke
Ontwerp tapijt: FLC extended
Video editing: Design is Dead, Antwerpen
opnamestudio: Champs d'Action, Antwerpen
Stem: Colin Clapson
© Vlaams Architectuurinstituut