Architectuur

Het Nieuwe Instituut (het voormalige NAi) in Rotterdam transformeert tijdelijk tot Modemuseum.

Het Nieuwe Instituut (het voormalige NAi) in Rotterdam transformeert tijdelijk tot Modemuseum.
Copyright

Van 13 september 2015 tot 8 mei 2016 transformeert Het Nieuwe Instituut in het Tijdelijk Modemuseum.

Met het Tijdelijk Modemuseum richt Het Nieuwe Instituut, het voormalige Nederlandse Architectuurinstituut (NAI), zich niet zozeer op de pracht en praal van uitzonderlijke kledingstukken, maar op de achterliggende structuren en strategieën. Van verleiding tot vernieuwing, van industrie tot geschiedschrijving en van selectie tot verspilling, passeren de fundamenten en verschijningsvormen van de mode de revue. Hoe staat de mode er voor? Wat houdt ontwerpers van nu bezig? Hoe speculeren zij over de toekomst? Welke vraagstukken bepalen de huidige ontwikkelingen in de mode?

Het Tijdelijk Modemuseum staat onder de artistieke leiding van Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut. Hij is gefascineerd door de manier waarop in de mode met tijd wordt omgegaan. ‘Mode heeft stilzwijgend het idee van vernieuwing vernieuwd door een verleden te verkopen als een toekomst en daarmee telkens opnieuw de actualiteit gestalte te geven. Dit staat in schril contrast met de gedachte dat vernieuwing altijd voortkomt uit technologische innovatie. Hiermee heeft de mode het begrip van actualiteit zo oneindig opgerekt dat verleden en toekomst er binnen kunnen vallen. Het idee van mode als tijdmachine wordt in het Tijdelijk Modemuseum confronteert met het model van het museum, waarin tijd eerder wordt gecanoniseerd in helder te onderscheiden disciplines en stijlperiodes. Het Tijdelijk Modemuseum benadert – identiek aan de mode – tijd eerder als vloeibaar, en daarmee als bron voor speculaties.

De gebruiker speelt een belangrijke rol in het Tijdelijk Modemuseum. Bezoekers krijgen de mogelijkheid zich op verschillende manieren tot mode te verhouden, van debat en reflectie op inhoudelijke vraagstukken, tot het letterlijk passen en zelfs aanschaffen van mode.
Meer info over het Tijdelijk Modemuseum vindt u op de website van Het Nieuwe Instituut.