Prijs / wedstrijd

ectv architecten levert ontwerp voor herbestemming Sint-Hubertuskerk

Na een selectie via de Open Oproep-procedure halen ectv architecten Els Claessens Tania Vandenbussche i.s.m. Fenikx en Elise Van Thuyne de opdracht binnen om de Sint-Hubertuskerk in Berchem (Antwerpen) te transformeren tot archief- en cultuurhuis voor het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). De gunningscommissie onder leiding van Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs looft het creatieve antwoord van het ontwerpteam op de vraag om zowel de volledige archiefwerking onder te brengen als een ontmoetingsplek te creëren voor de buurt.

"De jury was meteen gecharmeerd door de verrassende en slimme ingreep van ectv architecten. Door de zijbeuken van de kerk te vergroten, kan de archiefwerking van het VAi zich makkelijk verplaatsen naar de nieuwbouwvleugels. Daardoor blijft het schip van de kerk vrij en kunnen het VAi én de buurt het gebruiken voor diverse activiteiten."
‐ Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
"Duurzaam erfgoedbeheer, geen nieuwe ruimte aansnijden, een klimaatneutraal depot, dichtbij openbaar vervoer, een meerwaarde voor de buurt en de stad… In dit project komt het allemaal samen."
‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut

ectv architecten

De samenwerking tussen Els Claessens en Tania Vandenbussche start in 1997. Vóór de oprichting van hun bureau doorlopen ze beiden een leerschool bij Marie-José Van Hee architecten en Robbrecht en Daem architecten. Als ectv architecten werken ze samen met hun medewerkers en collega-architecten aan opdrachten van uiteenlopende schaal en met verschillend programma: zowel kleine strategische ingrepen als beeldbepalende gebouwen, private en publieke opdrachten.

"Wij zijn als architecten geen tafelspringers. Ons ontwerp voor ‘Hubert’ past helemaal in die houding. De ingrepen die we aan de buitenkant voorzien zijn slechts op het tweede gezicht herkenbaar."
‐ Els Claessens, ectv architecten

Praktisch

 • INFOMOMENT:

  19.02.2022

 • UUR:

  doorlopend tussen 10:00u - 16:00

 • ADRES:

  Sint-Hubertuskerk, Victor Jacobslei in Berchem

 • TOEGANG:

  gratis