Op zondag 22 september wordt It’s About Time gelanceerd in het Nieuwe Instituut. Aan de hand van historische en hedendaagse projecten – van zonnewoningen tot groene utopieën – alsmede meer dan 45 sleutelmomenten in de geschiedenis van milieubewustzijn duikt dit boek dieper in op het snijvlak van klimaatactie en architectonisch ontwerp. Welke rol kan architectuur spelen in de transities die voor ons liggen?
De geschiedenis van de klimaatverandering en de geschiedenis van de architectuur zijn op veel manieren met elkaar verbonden. In dit boek worden klimaatactie en architectonisch ontwerp door de tijd heen met elkaar verweven. Het verkent architectonische experimenten uit het verleden, beschrijft het huidige transitiemoment en biedt hoop voor de toekomst.
It’s About Time laat zien dat tijd een cruciale maar onopvallende rol speelt bij het ontwerpen van een duurzame toekomst. Het boek slaat een brug tussen verleden, heden en toekomst en presenteert historische en hedendaagse projecten zoals huizen op zonne-energie, autonome structuren en earth buildings alsmede meer dan 45 sleutelmomenten in de geschiedenis van het milieubewustzijn. Aan de orde komen niet alleen de eerste Earth Day, de VN-conferentie in Stockholm, ecologische sciencefictionfilms en de ramp in Tsjernobyl, maar ook het akkoord van Parijs en de Europese Green Deal. Het boek is zowel een handboek als een bron van inspiratie en richt zich op architecten, onderwijzers, studenten en iedereen die betrokken is bij de vormgeving van een betere toekomst. De boodschap is dringend: het is hoog tijd voor verandering en de architectuur kan een belangrijke rol spelen in de transities die voor ons liggen.
Tijdens de lancering gaan auteurs Derk Loorbach, Véronique Patteeuw, Léa-Catherine Szacka en Peter Veenstra in gesprek over de cruciale, maar onopvallende rol van tijd bij het ontwerpen van een duurzame toekomst. Samen met architect Tom Avermaete en professor Architectuur Daniel Barber kijken ze hoe de geschiedenis van klimaatverandering en de geschiedenis van architectuur met elkaar zijn verbonden. Curator Janna Bystrykh reflecteert tot slot vanuit het thema ‘Nature of Hope’ op de manier waarop ruimtelijk ontwerp kan bijdragen aan behoud van natuur en biodiversiteit, herstel van ecologisch evenwicht en maatschappelijke verbetering.