Architectuur

Lessenreeks Amarant / Henry van de Velde, kunstenaar, ontwerper, architect en denker

Lessenreeks Amarant / Henry van de Velde, kunstenaar, ontwerper, architect en denker
Copyright

Amarant organiseert twee lessenreeksen rond Henry van de Velde. Els Autrique belicht de vroege Van de Velde en Luc Verpoest Van de Velde als architect tijdens zijn zogenaamde tweede Belgische periode. De lessenreeksen bestaan uit telkens acht lessen (4 over de vroege, 4 over de late Van de Velde), die gevolgd kunnen worden in Gent of in Brussel. Hieronder meer informatie.

Vormingsjaren -1914

Precies 150 jaar geleden werd Henry van de Velde geboren. Dit feit biedt meteen een ideale gelegenheid om een tentoonstelling te wijden aan deze creatieve duizendpoot die een bijzonder omvangrijk oeuvre heeft tot stand gebracht. Van zijn gedrevenheid om onder meer door vernieuwing van de vorm mee te werken aan een nieuwe West-Europese cultuur, getuigen zowel zijn geschriften, zijn onderwijsopdrachten als zijn geraffineerde design- en interieurontwerpen. Voor de totstandkoming van dit immense oeuvre waren de impulsen die uitgingen van diverse kunstenaarsverenigingen en de omgang met kunstcritici en opdrachtgevers - vaak behorend tot de culturele elite van zijn tijd - van beslissende betekenis. Het belangrijkste werk in deze periode situeert zich in Duitsland, waar hij ontwerpen leverde voor diverse industrieën en het onderwijs van de school voor kunstambachten te Weimar op een nieuwe leest schoeide. Ondanks zijn titanenarbeid en zijn schitterende realisaties, liep zijn pad noch op privé-, noch op professioneel vlak over rozen. Op zijn 50ste was deze eigenzinnige artistieke hervormer, een banneling in een vijandig land.

Els Autrique - data: 7, 14, 21 oktober en 4 november 2013 (Gent, De Cirk, maandagnamiddagen van 14u00 tot 16u30) en 11, 18, 25 oktober en 8 november 2013 (Brussel, Jubelpark, vrijdagvoormiddagen van 10u15 tot 12u45)

Henry van de Velde en de Moderne Architectuur

Rond 1900 heeft Henry van de Velde de grondslagen gelegd voor de ontwikkeling van de Moderne Architectuur na de Eerste Wereldoorlog, maar hij sluit in de jaren 20 niet echt aan bij de generatie van jonge avant-garde architecten zoals Le Corbusier, Gropius, Mies van der Rohe. Hij vervolgt zijn eigen weg – ‘la voie sacrée’ – naar een heel eigen en volwaardig 20ste-eeuwse en moderne vertaling van zijn eerder ontwikkelde opvattingen. In het ‘stille modernisme’ van zijn architectuur worden moderniteit en traditie, maatschappelijke bevrijding en vooruitgang én een humanistisch respect voor individuele verwachtingen versmolten. Het is de opdracht van de architect en de ambitie van Henry van de Velde hieraan vorm te geven: een architectuur van zuivere vormen, waarvan de schoonheid in hun eigen rationaliteit of redelijkheid ligt, én die perfect beantwoordt aan de eisen van functionaliteit. Die opvattingen doceert hij vanaf 1926 aan zijn Hoger Instituut voor Sierkunsten in de voormalige abdij Ter Kameren in Brussel, het ‘Belgische Bauhaus’. In het interbellum realiseert hij een indrukwekkende reeks van gebouwen in binnen- en buitenland met zijn eigen woning in Tervuren, het Kröller-Müllermuseum in Otterlo en de Boekentoren in Gent als hoogtepunten. Na de Tweede Wereldoorlog verlaat hij België en schrijft in Zwitserland zijn autobiografie.

Luc Verpoest - data: 18, 25 november en 2,9 december 2013 (Gent, De Cirk, maandagnamiddagen van 14u00 tot 16u30) en 15, 22, 29 november en 6 december 2013 (Brussel, Jubelpark, vrijdagvoormiddagen van 10u15 tot 12u45)

Cursusprijzen:

80,00 euro: Amarantleden

88,00 euro: reductiehouders (-26/+60)

92,00 euro: niet-leden

Amarant plant verder tentoonstellingsbezoeken in het Jubelpark en in de tentoonstelling Henry van de Velde. Brieven van architecten. Data worden binnenkort bekendgemaakt.

Overzicht activiteiten 150 jaar Henry van de Velde