Over alles is goed nagedacht. Over de naam bijvoorbeeld. Maar ook over het soort projecten dat B-ild doet en welke werkwijze elke soort met zich meebrengt. Welkom in het gestructureerde universum van een vierkoppig team.
B-ild, gesticht in 2009, staat voor beeld (in het Duits) en bouwen (in het Engels), en dat zegt wat over het uitgangspunt van dit architectenbureau. Het pint zich niet per se vast op het eindproduct dat mooie foto’s oplevert, maar toch staat het beeld centraal. Elk ontwerp bezit een voor de buitenwereld onzichtbare laag: subtiele referenties aan foto’s of kunstwerken die het project persoonlijker en de dromerigheid bijna tastbaar maken.
Die dromerigheid zou ons doen vergeten dat hier alles draait om focus. Alle projecten worden ingedeeld in vier strikt gedefinieerde denkkaders: Building (grotere projecten), House, Pavilion (zeer kleine, op zichzelf staande projecten, zoals het bunker-weekendhuis dat de selectie haalde van de Belgische Prijs voor Architectuur, A+257) en Stage (van tijdelijke scenografie tot skatepark). Elke opdracht die niet in die kaders past, wordt afgewezen. In de drie eerste categorieën mogen de projecten in totaal respectievelijk maximum vier, twee en één jaar duren. Door erg selectief te zijn in wedstrijden, slaagt het atelier erin 30 à 40 procent te winnen. Ongeduldig maar zorgvuldig bouwt B-ild zijn praktijk uit, van klein naar groot. Met de bouw van het heldere schoolproject PSBO Building is het atelier nu op een scharnierpunt gekomen: de eerste stap naar grote publieke opdrachten is gezet.
Taal: Engels / Frans
De lezing van B-ild maakt deel uit van de lezingenreeks Across, waarin jonge architectenbureaus uit Wallonië en Vlaanderen beurtelings in Antwerpen en in Luik spreken over hun praktijk en over de context waarin ze die uitoefenen.
Across is een initiatief van A+ Architecture in Belgium, in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en de architectuurfaculteit van de Universiteit van Luik.
Inschrijven kan via de website van A+
Bekijk hier het volledige programma van de Across lezingenreeks