Architectuur

Lezing Jon Kristinsson

Op 6 november 2012 laten ARCAM en De Brakke Grond de 76-jarige Jón Kristinsson aan het woord, Nederlands architect en oervader van het duurzaam ontwerpen in Nederland.

Het bureau dat de geboren IJslander in 1966 stichtte in Deventer, groeide uit tot een middelgroot kantoor gespecialiseerd in duurzaam en energiezuinig bouwen vanuit een visie op integraal ontwerpen.
Kristinssons uit 1976 daterende ontwerp voor een zelfvoorzienend ('autarkisch') stadskantoor voor Lelystad werd nooit gebouwd, maar omvatte wel 's werelds eerste seizoenswarmteopslag in de natte kleibodem.
Tussen 1979 en 1983 werden naar ontwerp van Kristinsson in Schiedam sociale huurwoningen gebouwd die een minimum aan energie nodig hadden. Daarin werd gebruik gemaakt van passieve zonne-energie, nieuwe warmte-isolatietechnieken en een geiser zonder waakvlam.
In 1980 kwam Kristinsson met een plan voor het leegmalen van ringvormige eilanden (atollen) in de Noordzee. Hiermee zou een combinatie van landwinning, kustbeveiliging, windenergieopslag en algenkwekerij tot stand worden gebracht.
Voor de Floriade 2012 in Venlo ontwierp Kristinsson een zelfvoorzienende tentoonstellingskas gecombineerd met kantoorlandschap. Dit gebouw functioneert zonder toevoer van gas of elektriciteit van buiten en zonder riolering.

Tijdens de lezing op 6 november zal Jon Kristinsson spreken over deze en andere projecten en wat hem bij het ontwerpen ervan bewoog.