Dagelijks maken honderdduizenden mensen gebruik van de snelweg. Hiermee rijden ze onbewust over het grootste monumentale bouwwerk van Europa. Toch wordt de snelweg niet tot het cultureel erfgoed gerekend, zoals dat in Nederland bij de Deltawerken wel het geval is. Melle Smets en Bram Esser nemen u deze avond mee op een antropologische verkenning van de Hollandse volksaard bij wijze van pleidooi voor het opnemen van de Nederlandse snelwegen op de lijst van Unsesco-werelderfgoed.
Lezing door Bram Esser & Melle Smets (NL)
Beide heren verbleven in het najaar van 2009 samen vier weken lang onafgebroken op de Nederlandse snelwegen. In de maand op de snelweg gingen zij op zoek naar de geheimen van deze wonderlijke asfaltwereld. Zij opereerden vanuit een speciaal uitgeruste auto met slaapvertrekken, een dakterras met een acht meter hoge uitkijkladder en een loopbrug die beide safarigangers in staat stelde de greppels en sloten langs de weg over te steken.
De hamvraag: is het mogelijk op de snelweg te wonen? En wat doet dat met een mens?
In december 2011 verschijnt bij 010-publishers bij wijze van verslag van deze expeditie het boek Snelwegverhalen.
"Snelwegverhalen laat zien hoe er rondom de snelweg een typisch Nederlandse ’streek’ is ontstaan van parkeerplaatsen, bedrijventerreinen, wegrestaurants, ecoducten en factory-outlets. Door de gastronomie, de geschiedenis en de folklore van de snelweg aan een kritisch onderzoek te onderwerpen ontstaat er een divers en gelaagd beeld van plekken die doorgaans te alledaags worden gevonden om er goed naar te kijken."
Melle Smets (1975) studeerde OK5/kunst en publieke ruimte aan de ArtEz Hogeschool in Arnhem. Hij werkt momenteel in Rotterdam als autonome conceptuele kunstenaar op het gebied van de openbare ruimte in het algemeen en de snelweg in het bijzonder. Smets was onder andere initiator van het Snelwegmuseum
Bram Esser (1976) studeerde sociale filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is freelance publicist op het gebied van stedenbouw, stedelijke cultuur en openbare ruimte.
In het kader van 'Lijnstad E19, Ruimte voor Infrastructuur' (Met de steun van: de Vlaamse Overheid, Caruur car & truck rental)
De toegang is gratis