De huidige economische recessie heeft gevolgen voor de architectuurwereld. Veel Europese architecten verkennen nieuwe horizonten. Ze komen terecht in exotische oorden die cultureel en sociaal-economisch ver van hun context liggen. Vooral in Azië lijkt de zoektocht naar een identiteit westerse architecten te prikkelen. Kan dit opereren binnen een vreemde context de eigen reflecties aanscherpen en tot nieuwe inzichten bewegen? Welk effect brengt een ontwerp teweeg in een culturele context die de ontwerper totaal vreemd is?
Als reactie op de mondiale collectiviteit zoeken andere architecten juist traditionele waarden op in hun eigen omgeving. Maar is hier de grens niet heel dun tussen cultureel traditionalisme en cultureel cynisme?
donderdag 19 april 2012 - 20u00 - Muziekstudio
Wolfgang Rossbauer: You know what's coming out?
Wolfgang Rossbauer studeerde architectuur in Regensburg en Zürich in (CH) met oa Christian Kerez en Andrea Deplazes. Nadien legde hij zich toe op onderzoek aan de 'Swiss Federal Institute of Technology', de universiteit voor ingenieursstudies, technologie, wetenschap en wiskunde in Zürich, en werkte hij in verschillende studio's in Zürich en New York. Sinds enkele jaren is hij ook lid van de 'Swiss Association of Engineers and Architects' (SIA) en van de 'Bavarian Chamber of Architects' (ByAK).
Sinds 2002 heeft hij een twintigtal projecten op zijn naam staan, zowel in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk maar ook in Kirgizstan en Afghanistan. Een van zijn laatste - en misschien wel meest tot de verbeelding sprekende - projecten is zijn ontwerp voor het 'Hannoverhaus', een spiraalvormige toren met vijfhoekige kern midden in de Hohe Tauern, een langgerekt bergmassief in Oostenrijk: 'een perfect uitgebalanceerde compositie in de natuur'.
maandag 23 april - 20u00 - Witte zaal
Juhani Pallasmaa: Space, Place and Atmosphere: peripheral perception and emotion in architectural experience.
Juhani Pallasma is een Finse architect, emeritus hoogleraar van de Helsinki University of Technology, voormalig directeur van het Finse Architectuurinsituut, is ook gastprofessor in Washington University in St. Louis, U.S. Hij runt daarenboven zijn architectenkantoor in Helsinki.
Met zijn tentoonstellingen en geschriften over cultuurfilosofie, omgevingspsychologie en architectuurtheorie bracht hij verrassende inzichten in het vertoog over de moderne en de hedendaagse architectuur. Veel van deze artikels verschenen eerst in ARK (The Finnish Architectural Review). Hij is een invloedrijke persoonlijkheid in de internationale architectuurcultuur. Hij is auteur van o.a. het boek 'The Eyes of the Skin' - Architecture and the Senses, een klassieker op het gebied van architectuurtheorie.
Dinsdag 15 mei 2012 - 20u00 - Muziekstudio
Dirk Somers en Paul Shepheard
Architect Dirk Somers (B) was tot vorig jaar samen met Erik Wieërs bezieler van architectenbureau Huiswerk. Sinds 2011 leidt hij het team van Bovenbouw architecten. Zijn ontwerppraktijk laat zich kenmerken door een intense wisselwerking tussen bouwen en beschouwen. Geïntrigeerd door noties als concept en context, eigentijdsheid, letterlijkheid, functie en constructie, streeft hij met Bovenbouw naar architectuur die zichzelf is, wars van het krampachtig verlangen avant-garde te zijn.
Architect en schrijver Paul Shepheard (GB) is de auteur van enkele spraakmakende boeken over architectuur. Zo zijn 'What is Architecture? An essay on landscapes, buildings and machines' (1994), 'The Cultivated Wilderness, about landscapes' (1997) en 'Artificial Love, a story of machines and architecture' (2003) van zijn hand. In zijn boeken stelt hij algemeen geldende ideeën over architectuur in vraag en gaat hij academische theorieën te lijf met beschouwingen die deels voortkomen uit zijn eigen ervaring als architect, maar deels ook getuigen van een blijvende verwondering en fascinatie voor de wijze waarop de mens de hem omringende wereld manipuleert en gestalte geeft.
Dinsdag 22 mei 2012 - 20u00 - Muziekstudio
Christophe Van Gerrewey
Christophe van Gerrewey studeerde architectuur en literatuurwetenschappen en is verbonden aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent. Hij werkt er aan het onderzoeksproject ‘Architectural criticism 1950 – 2000. Theories and history of architecture via The Collected Writings of Geert Bekaert’. Daarnaast is hij lid van de kernredactie van het literair tijdschrift DW B en van het architectuurtijdschrift OASE en schrijft hij verhalen, romans, essays en kritieken over architectuur, maar ook over onderwerpen zoals literatuur, beeldende kunst en theater. Zo publiceerde hij in 2012 zijn romandebuut 'Op de hoogte'.
De lezingen - georganiseerd door het VAi en Antwerp Architects in samenwerking met Stroom en Artesis Hogeschool - stellen het begrip context centraal. De vijf architecten en critici refereren ieder vanuit hun eigen invalshoek en ervaring aan context.
Praktische info:
- De lezingen vinden plaats in deSingel.
- De toegang is gratis.