Prijs / wedstrijd

Marie-José Van Hee wint Ultima

Op dinsdag 16 mei reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2022 uit tijdens een liveshow in Tour & Taxis. 13 laureaten ontvingen de Vlaamse cultuurprijzen, in evenveel categorieën, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. De Gentse architecte Marie-José Van Hee sleept de Ultima voor Architectuur en Toegepaste Kunsten in de wacht.

"De laureaat Marie-José Van Hee wordt breed gedragen door de jury en verdient zonder twijfel deze Ultima. Bijna een halve eeuw bouwt Marie-José Van Hee op de meest consistente wijze aan een oeuvre van woningen, publieke ruimte en cultuurgebouwen. Ze groeide uit tot een rolmodel voor veel jonge ontwerpers, niet alleen omwille van de tijdloze kwaliteiten van haar werk, maar evengoed omdat ze toont dat ze plezier en vreugde ervaart bij het vinden van de juiste lichtinval, de perfecte kleurencombinatie of de geschikte houtsoort."
‐ jury Ultimas 2022
"In een tijd waarin duurzaamheid het denken en doen in architectuur en vormgeving sterk bepaalt, willen we vanuit de jury het zicht op wat duurzaam is verruimen. Het creëren van plaatsen die mensen koesteren is wellicht de meest duurzame vorm van ontwerpen. Dierbaar is duurzaam. Het werk van Marie-José Van Hee belichaamt op heel consistente wijze deze waarden. Ze maakt bijna een halve eeuw architectuur die het leven omarmt, op schaal van het huis, van de directe omgeving en van de publieke ruimte. Ze heeft een uitzonderlijk talent voor het maken van plekken waar mensen zich goed voelen, en die blijvend het leven dienen, zodat mensen er zorg voor dragen."
‐ jury Ultimas 2022

Marie-José Van Hee over Een wandeling