Middaggesprek: Omgaan met erfgoed in een (steeds) snel(ler) veranderende wereld

Middaggesprek: Omgaan met erfgoed in een (steeds) snel(ler) veranderende wereld
Copyright

In het voorbije decennium voerde Oostende een actief bouwkundig erfgoedbeleid. Hierbij werd gestreefd de omgang met het onroerend erfgoed uit te werken als integrerend project tussen de verschillende beleidsdomeinen van de onroerende erfgoedzorg, stadsvernieuwing en ruimtelijke ordening.
Is de recente transformatie van het postgebouw in Oostende tot Cultureel Centrum een geslaagd resultaat van dergelijke verbintenis tussen erfgoedwaardering en stadsvernieuwing via een intens lokaal beleid? Hoe zijn erfgoedzorg en stadsvernieuwing als beleidsdomeinen met eigen praktijk, instrumenten en finaliteit met elkaar te verbinden? Welke criteria bepalen het (erfgoed)belang van een gebouw, site of stedenbouwkundige figuur en hoe kunnen deze belangen een beschermingsgraad en ontwikkelingsruimte bepalen voor toekomstige ontwikkelingen? Kan men door actief bouwkundig erfgoedbeleid de verschillende merkwaardige en beeldbepalende panden, straten en sites in een stad behouden? Wordt de identiteit van de stad versterkt door de erkenning dat de kwaliteiten van deze stad mede door haar (steden)bouwkundig erfgoed bepaald en ondersteund worden? Waarom lokken opmerkelijke stedelijke transformaties zoals de nieuwe stadshal in Gent dergelijke controversiële reacties uit?


Deze en andere vragen worden uitvoerig behandeld in een panelgesprek met Jeroen Cornilly (dienst cultuur provincie West-Vlaanderen) en Guido Stegen (erfgoedspecialist studiebureau Arsis betrokken bij renovatie CC De Grote Post)met journalist Stefaan Kerger (FocusTV) als
moderator.


U bent alvast van harte uitgenodigd op dit gesprek.
U kunt bovendien genieten van een gratis broodje en drankje.
Schrijf u in en wees meer dan welkom!

Toegang: gratis. Om praktische redenen is het aangewezen vooraf in te schrijven bij Oostende Werft, ofwel via e-mail of via de telefoon.

Praktisch