De ontwerpopdracht omvat de herinrichting van de tuin rondom het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen tot eerste ontvangstruimte van het museum.
De opdracht omvat de heraanleg van de tuin rondom het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen, uitgezonderd de voorzijde (Leopold de Waelplaats). De tuin dateert van het einde van de 19de eeuw en werd als museumtuin ontworpen na de bouw van het museum. In de loop der jaren werd de tuin gedeeltelijk omgevormd tot een publieke ruimte, waarbij o.a. verschillende extra bomen werden aangeplant. De specifieke historische, ruimtelijke en architecturale context waarin de tuin tot stand is gekomen, vormt het uitgangspunt voor de heraanleg. De tuin heeft een ondersteunende waarde voor het museum en een sterk ontwerp kan ertoe bijdragen dat het architecturale en historisch waardevolle bouwkundig patrimonium beter tot zijn recht komt.
De tuin dient daarom te worden heringericht tot eerste ontvangstruimte van het museum. Deze groene buitenruimte blijft behouden als openbaar domein, maar moet ’s nachts afgesloten kunnen worden. Het ontwerp van de omheining hiervoor behoort eveneens tot de opdracht. Het is de ambitie om de tuin van het museum niet enkel als kijkgroen, maar ook werkelijk als groene ruimte te laten ervaren. Ruimtelijk en functioneel sluit de tuin aan bij het museum en kan in die zin een rol opnemen als tentoonstellingsruimte gericht op een internationaal publiek. Anderzijds is de tuin ook belangrijk als bijzondere groene plek voor de buurt met een kleinschalig en intiem karakter. Net daarom kan de tuin een aanvulling zijn op de nieuwe ontwikkeling van de gedempte Zuiderdokken met kleinschalige functies zoals geborgenheid, beperkte activiteiten en kunstbeleving. Hierbij vormen flexibiliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid en participatie eveneens een belangrijk aandachtspunt.
Voor de renovatie van het museumgebouw stelde Kaan Architecten in 2004 een masterplan op. Dit wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Momenteel is de tweede fase hiervan in uitvoering, nl. de renovatie van het bestaande 19de-eeuwse gebouw en de bouw van nieuwe museumzalen in de voormalige patio’s. De masterplanner behoudt de supervisie over de opdracht voor het tuinontwerp.
Het ontwerp moet de visie van het KMSKA reflecteren en wordt uitgewerkt in nauwe dialoog met het KMSKA, stad Antwerpen, Agentschap Onroerend Erfgoed en Agentschap Facilitair Bedrijf.
Kandidaturen voor deze opdracht kunnen ingezonden worden tot uiterlijk 3 november 2016.
Meer info over de opdracht vind je hier.