Op donderdag 23/4 vindt de derde open talk plaats van de reeks 'Openba(a)r' - gesprekken rond kunst in opdracht in de openbare ruimte met Bart Verschaffel en Koen Van Synghel.
Wat is het belang van de openbare ruimte? Welke rol kan kunst daarin spelen? Wat betekent publiek opdrachtgeverschap vandaag? En wat doet kunst in opdracht voor het publiek? Naar aanleiding van thema’s die zich aandienen in de vijf Pilootprojecten Kunst in Opdracht ‘Meer dan Object’ gaan experten en publiek in gesprek met de betrokken opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars over de rol die kunst kan opnemen in de openbare ruimte. Pilootprojecten Kunst in Opdracht is een samenwerkingsinitiatief van Team Vlaams Bouwmeester, Agentschap Kunsten en Erfgoed en Kunstenpunt om vijf kunstprojecten in opdracht te realiseren en de bestaande praktijken te onderzoeken, uit te dagen en te vernieuwen.
19 maart
thema landschap: kunstopdracht van de gemeente Herzele met de ontwikkeling van de landelijke dorpskern van Ressegem als aanleiding.
Kunstenaar Rudy Luijters in gesprek met de bemiddelaar van het project in Herzele Nils Van Beek (Taak).
2 april
thema gentrification: kunstopdracht van projectontwikkelaar Tondelier nv samen met Stad Gent naar aanleiding van de (private) ontwikkeling van een nieuwe wijk met openbaar domein op de vroegere gasmetersite in Gent.
Cultuursocioloog Dr. Pascal Gielen in gesprek met Danielle van Zuijlen, curator en bemiddelaar van dit pilootproject op Tondelier.
23 april
thema monument: kunstopdracht van Stad Genk met het Heilig Hart Monument als aanleiding voor het herdenken van het monument en onderzoeken van het monumentale in relatie met kunst in de publieke ruimte.
Theoreticus en criticus Prof. Dr. Bart Verschaffel in gesprek met de bemiddelaar voor deze opdracht architect, criticus en scenograaf Koen Van Syngel.
7 mei
thema openbaarheid en collectie: kunstopdracht van de Provincie Antwerpen die de vraag stelt naar de openbaarheid van haar provinciale kunstcollectie naar aanleiding van de bouw van het nieuw provinciehuis.
Gesprek met de kunstenaars (van zodra gekend) en met Middelheimmuseum waarvan directeur Sara Weyns als expert en bemiddelaar de Provincie in deze opdracht begeleidt.
21 mei
thema methodiek op schaal: kunstopdracht van de Stad Aalst die samen met culturele partner Netwerk kunst een plaats wil geven in de stedelijke transformatie waarin de ontwikkeling van de kilometerslange Denderzone een speerpunt zal zijn.
Directeur Stroom en bemiddelaar Arno van Roosmalen onderzoekt samen met projectleider en kunstenaar Wineke van Muiswinkel en andere gasten de uitdaging voor de kunst en zijn opdrachtgever in dit transformatieproces.
Vijf donderdagavonden van 17u00 tot 20u00, met expertise, soep en drank