Architectuur

Opening en panelgesprek | The Future of the Other Modern

Opening en panelgesprek | The Future of the Other Modern
Copyright

Op 6 juni organiseert het Vlaams Architectuurinstituut het panelgesprek The Future of the Other Modern naar aanleiding van de tentoonstelling Brutalism on a Human Scale. Post-war Architecture by Léon Stynen (1899-1990) in Londen.

The Future of the Other Modern wil ingaan op de waarde van naoorlogse architectuur in onze hedendaagse stad. De curatoren duiden het oeuvre van Stynen en houden een gesprek over de toekomst van naoorlogs modernisme in België en het Verenigd Koninkrijk.

Hoe vergroten we het bewustzijn voor de veelzijdige aard van naoorlogse architectuur? Terwijl de iconische modernistische gebouwen internationaal worden verdedigd en beschermd, hoe kunnen we dan steun opbouwen voor andere minder voor de hand liggende, maar even interessante voorbeelden die een ander waardenbereik uitdrukken in termen van bijvoorbeeld lokaal belang of betekenis binnen het collectieve geheugen? En hoe kunnen hedendaagse architecten de toekomst van deze gebouwen benaderen?

De Belgische architect Léon Stynen belichaamt een generatie naoorlogse modernistische architecten in Europa. Hun oeuvres en profielen delen veel overeenkomsten. Deze architecten maakten deel uit van een sterk nationaal en internationaal netwerk. Het waren up-to-date en goed geïnformeerde, productieve en gevarieerde bouwers, uitmuntende professionals en in staat om toegang te krijgen tot grootschalige, goed zichtbare opdrachten voor de welvaartsstaat. Hun rijke modernistische architectuur heeft een blijvende invloed op het stedelijk weefsel van onze steden. Het oeuvre van Stynen in de brutalistische Silver Building, een voormalige brouwerij van de Ierse architecten Munce & Kennedy, onderstreept de waarde van modernistisch erfgoed en de hedendaagse relevantie ervan.

Opening en panelgesprek
6 juni 2019 van 19u15 tot 23u00

gratis

Meer info over de tentoonstelling

een initiatief van Vlaams Architectuurinstituut
in samenwerking met The General Representation of the Government of Flanders in the United Kingdom
maakt deel uit van London Festival of Architecture
met de steun van The Silver Building