Oproep

Oproep Innovatieve Partnerprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de 9de keer de subsidieoproep innovatieve partnerprojecten.
Met deze projectsubsidies worden culturele organisaties gestimuleerd om samen met partners uit andere sectoren innovatieve projecten op te zetten. Die samenwerkingen openen voor de cultuursector deuren naar nieuwe domeinen en bieden ruimte om actuele thema's en vraagstukken te verkennen. Dit jaar leggen we de nadruk op participatie, inclusie en de link tussen cultuur, welzijn en onderwijs. Je kunt een projectvoorstel indienen tot uiterlijk 15 juli 2025.

Cross-sectorale samenwerking

Via de subsidieoproep kunnen culturele organisaties samenwerken met bijvoorbeeld partners uit onderwijs, wetenschap, gezondheidszorg, technologie, milieu of de sociale sector. Culturele organisaties treden zo uit hun comfortzone en verleggen samen met de partners, uit gekende of ongekende sectoren, hun grenzen. Die cross-sectorale aanpak zorgt voor innovatieve spill-over effecten en versterkt de brede culturele sector.

Nieuwe thematische focus

Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord erkent expliciet de transversale kracht van cultuur en creativiteit. Denk aan de impact op welzijn, ondernemerschap, onderwijs en de verbinding met kansengroepen. De afgelopen twee jaar lag de focus op digitale transformatie. Dit jaar ligt de nadruk op participatie, inclusie en de link tussen cultuur, welzijn en onderwijs.

Cultuur is een essentiële component van een bloeiende en verbindende samenleving. Helaas vindt niet iedereen even gemakkelijk de weg naar culturele activiteiten. Daarom zetten we sterk in op een participatiebeleid dat inclusie bevordert: iedereen moet de kans krijgen om deel te nemen aan cultuur. Cultuureducatie kan kinderen en jongeren helpen om hun creatieve en sociale vaardigheden te ontwikkelen en draagt bij aan burgerschapsvorming. Bovendien kan cultuur een positieve invloed hebben op het mentale welzijn van de bevolking.

De thematische focus moedigt projecten aan om in te spelen op actuele maatschappelijke thema’s. Maar ook projecten die hier niet expliciet op inzetten, blijven welkom zolang ze innovatief zijn en cross-sectorale samenwerking bevorderen. De focus wordt als een pluspunt meegenomen in de beoordeling, maar is geen afzonderlijk beoordelingscriterium.

Voor wie?

Een partnerproject bestaat uit minstens twee partners waarvan minimaal één culturele partner en minimaal één niet-culturele partner uit een andere sector zoals onderwijs, wetenschap, gezondheidszorg, milieu, technologie, onderzoek, sociale sector, enzoverder. We zien cultuur breed: culturele spelers uit bijna alle subsectoren uit de brede culturele en creatieve sectoren kunnen indienen. Ook spelers uit sociaal-cultureel werk, zowel voor jeugd als voor volwassenen komen in aanmerking. Deze oproep is gericht op alle subsectoren cultuur en jeugd. Bekijk het reglement en de veelgestelde vragen om te zien of jouw sector in aanmerking komt.

Hoe aanvragen?

De aanvraagprocedure verloopt in twee fases:

  1. Beschrijf jouw innovatief project waarbij je samenwerkt met minimum één niet-culturele partner in een wervelende onepager.

    Dien daarna je aanvraag in via KIOSK. Dat kan vanaf 1 maart 2025.
    De jury evalueert de beknopte beschrijving en begroting van je partnerproject op basis van de beoordelingscriteria uit het reglement. Maximaal 20 projecten gaan door naar de tweede fase.
    Je ontvangt de beslissing per mail.

  2. De geselecteerde projecten worden uitgenodigd voor een mondelinge presentatie.

    De pitch is hét moment om je project voor te stellen als je in aanmerking wil komen voor de subsidie. Zorg ervoor dat de belangrijkste partners aanwezig zijn - dat duidt immers op een sterk partnerschap. De mondelinge presentatie moet de jury overtuigen van de sterkte van je project. De jury zal de projecten evalueren op basis van de 4 beoordelingscriteria en bijkomende vragen stellen. Houd er dus rekening mee dat de criteria voldoende aan bod komen in je presentatie.

    Je pitch duurt maximum 7 minuten. Onthoud dat de jury je schriftelijke aanvraag al heeft gelezen en op de hoogte is van je project. Nu wil ze het diepgaander onder de loep nemen. Wees dus to-the-point en concreet. Powerpoints of andere presentaties zijn niet toegelaten maar je mag wel één beeld of voorwerp meenemen ter illustratie.

Toekenning en uitbetaling

De jury maakt een beslissing op basis van je mondelinge presentatie. Nadat de jury haar advies heeft uitgebracht, formuleert het Departement Cultuur, Jeugd en Media een ontwerp van beslissing en bezorgt dat aan de minister. De minister neemt uiterlijk op 31 oktober een beslissing over de aanvragen van een subsidie.

De projectsubsidie loopt maximaal drie jaar en bedraagt maximaal € 80.000 per project. Het betrokken project mag geen dubbele subsidiëring genieten en de niet-culturele partner(s) moet minimum 25% van de totale kosten bijdragen.

Extra toelichting via webinar

Wil je meer weten over de subsidiemogelijkheden? Schrijf je in voor het webinar dat plaatsvindt op 14 april 2025.

Samen met Cultuurloket wordt tijdens een webinar de subsidielijn innovatieve partnerprojecten van A tot Z toegelicht. Daarna is er voldoende ruimte voor vragen.
Meer info en inschrijven

Meer info en inspiratie

Bekijk voorbeelden van de de voorbije subsidierondes en lees alle nuttige info via deze link.

De oproep staat open voor alle subsectoren binnen cultuur en jeugd. Heb je nog vragen? Mail dan naar innovatievepartnerprojecten@vlaanderen.be.

Gepubliceerd op 26 maart 2025

Praktisch

    Je kunt jaarlijks een aanvraag voor een innovatief partnerproject indienen. De deadline ligt telkens op 15 juli. Meer hulp of info nodig? Gebruik het contactformulier.