De Meesterproef 2017, uitgeschreven door de Vlaams Bouwmeester, wil een nieuwe generatie ontwerpers warm maken om ambitieuze, kwaliteitsvolle hedendaagse interventies te helpen realiseren en zo frisse ideeën te genereren voor een creatieve omgang met ons veelzijdige patrimonium.
De omgang met beschermde gebouwen en landschappen is een complexe maatschappelijke opgave. De ruimte in Vlaanderen is schaars en duurzaam ruimtegebruik staat hoog op de agenda. Ook voor beschermde sites is het belangrijk dat zij (opnieuw) een volwaardige en actieve rol opnemen in de samenleving. De rol van ontwerpers is hierbij doorslaggevend. Er is lef en creativiteit nodig om de blik op erfgoed grondig te vernieuwen. Daarom is het cruciaal dat herbestemming geen niche blijft maar dat deze maatschappelijke opgave bij alle ontwerpers ingang vindt.
De Meesterproef is een instrument van de Vlaamse Bouwmeester en brengt al vijftien jaar jonge, bevlogen ontwerpers samen met ervaren publieke bouwheren. Voor jonge afgestudeerden is de Meesterproef niet alleen een kans om een eerste opdracht te realiseren maar ook een grote bron van kennis over, en ervaring met publieke opdrachten. De opdrachtgevers kunnen dan weer creatieve ideeën en nieuwe inzichten putten uit het jeugdige enthousiasme.
Voor de editie 2017 werkt het Team Vlaams Bouwmeester samen met het agentschap Onroerend Erfgoed rond de herbestemming van beschermd onroerend erfgoed. In januari 2017 selecteerden het Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed zes publieke opdrachtgevers met een interessant herbestemmingsproject. Nu gaan we op zoek naar jonge ontwerpers met interesse om een beschermd monument of landschap een nieuwe bestemming te geven.
Meer info over de voorwaarden en hoe je kan deelnemen.