Vanaf september organiseert VIBE opnieuw het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen (i.s.m. KU Leuven en Postuniversitair Centrum) en het postgraduaat Circulair Bouwen (i.s.m. Howest Hogeschool).
Wil je meebouwen aan een duurzame en inclusieve leefomgeving? Het postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen is de referentieopleiding voor wie de transitie aanwakkert. Deze opleiding geeft je de teugels om inclusieve en duurzame gebouwen, wijken en gemeenten te realiseren. Dit postgraduaat is allesomvattend en biedt je een totaalbeeld van de mogelijke oplossingen om een toekomstbestendige woon- en leefomgeving uit te bouwen. Je wordt ondergedompeld in alle aspecten van bouwprojecten die mens- en milieuvriendelijk zijn.
Krachtlijnen van de opleiding
Data en locatie
De opleiding start op 25 september 2023 en loopt tot 25 juni 2024. De lessen vinden wekelijks plaats op dinsdag van 13u tot 21u15. De lessen vinden plaats op de KU Leuven Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent. Vibe voorziet een combinatie van hoorcolleges, online lessen, workshops, debatten en studiebezoeken.
De deelnameprijs is €4400,- voor niet-leden en €3960,- voor leden. Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Geniet 20 tot 30% steun voor jouw inschrijving.
Het postgraduaat Circulair Bouwen van VIBE en Howest Hogeschool is de eerste hands-on opleiding over dit boeiende onderwerp. Twee voor de prijs van één want je leert bij over de principes achter circulaire stedenbouw en een circulair gebouwontwerp. Dit is de opleiding over circulair bouwen in Vlaanderen.
De eerste module Circulaire Stedenbouw (september 2023 tot januari 2024) reikt je de handvaten aan om de transitie naar circulaire gemeenten en steden aan te zwengelen. Dan gaat het over kringloopsluiting (het hergebruik van sites en gebouwen, modulair en veranderingsgericht bouwen, lokale energieopwekking en -opslag…), korte ketenintegratie (stadslandbouw, lokale bouwmaterialen, hergebruik van restwarmte…), nieuwe samenwerkings- en participatiemodellen en beleidsinstrumenten.
De tweede module Circulair Gebouwontwerp (februari 2024 tot juni 2024) maakt je wegwijs in alle aspecten van het circulaire bouwproces. Je wordt volledig ondergedompeld in de wereld van de circulaire bouweconomie. Niet enkel op vlak van materialen, energie en water zoek je naar een andere manier van ontwerpen en bouwen. Ook de volgorde van het bouwproces, de actoren die inspelen op elkaar en de mogelijke scenario’s worden getoetst.
Dit postgraduaat maakt ruimte voor kennisoverdracht, discussie, voorbeeldprojecten, studiebezoeken en een praktijkoefening. Na de theorielessen ‘s morgens pas je de inzichten direct toe op een concrete case. Dankzij deze combinatie word je gevoed met actuele informatie en kennis, leer je van elkaar, leer je kritisch nadenken en leer je de theorie om te zetten naar de praktijk.
Data en locatie
De opleiding gaat telkens door op vrijdag van 9u tot 17u in Campus Howest Station (Rijselstraat 5, 8200 Brugge).
Inschrijven
Je hebt de keuze uit verschillende opties:
Inschrijvingsgeld