Psychologie van de stad

Psychologie van de stad
Copyright

De relatie tussen de gebouwde stad en stadscultuur wordt door denkers, zoals sociaal wetenschappers, en door de makers-ontwerpers van een stad, op uiteenlopende manieren verklaard en benaderd. Toch gebruiken beide disciplines ook vergelijkbare begrippen, die verwijzen naar mentale processen en suggereren dat de stad ‘een denkbeeld’ is. De psychologie van de stad laat, vanuit het perspectief van een stadswandeling, zien op welke manier het denkbeeld van de stad zich in ons hoofd nestelt. Hoe ‘werkt’ onze perceptie van de stad? Op welke manier slaan we ervaringen op in het geheugen? En welke betekenissen kennen we toe aan een stad?

Dit boek gaat dieper in op de mentale processen die het denkbeeld van een stad bepalen. Het is een prikbord voor iedereen die onderzoek wil doen naar de stad en de stedelijke cultuur. De auteur observeert en inventariseert met foto's de verbindingen in de wijken en buurten.

Over de auteur:
Dr. Marina Meeuwisse werkt als docent en onderzoeker bij het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) van Hogeschool Rotterdam. Zij is gepromoveerd in de sociale agogiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Daarvoor studeerde zij experimentele psychologie en mediapedagogiek aan de Universiteit Leiden. Zij is eveneens fotograaf.

Praktisch