Born digital cultureel erfgoed is bedreigd erfgoed. Het is digitaal gecreëerd en heeft geen analoog equivalent. Door de snel veranderende technologie en door het feit dat ICT vaak op maat wordt gebruikt (bijvoorbeeld bij digitale kunst) is dit type erfgoed extra kwetsbaar. Hard- en software verouderen in snel tempo en raken op termijn in onbruik, zodat het erfgoed niet meer geraadpleegd of hergebruikt kan worden. Deze problematiek speelt binnen alle domeinen van de culturele sector en dus ook binnen de architectuur- en designwereld, waarin ICT een steeds belangrijkere rol speelt. Het is van essentieel belang voor het rendement van culturele instellingen om deze problematiek van digitale duurzaamheid serieus te nemen.
Met dit in het achterhoofd startten de Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) en de Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid (CCDD) in samenwerking met LIMA en het Nederlandse ministerie van OCW een onderzoeksproject naar de stand van zaken van duurzame toegankelijkheid van born digital erfgoed binnen de domeinen kunst, film, fotografie en architectuur(design). In Born digital cultureel erfgoed is bedreigd erfgoed. Op weg naar een generieke workflow voor born digital erfgoed (Gaby Wijers en Hannah Bosma) vindt u een weerslag van dit onderzoeksproject. De onderzoekers spreken zich uit over onder andere gespecialiseerde e-depots, de functies van een kenniscentrum en –netwerk en over de lacunes in de born digital erfgoedcollectie Nederland. De aanbevelingen voor verder onderzoek en projecten geven een goed beeld van de toekomstplannen van de CCDD.
Aanbevelingen zijn ondermeer:
Recent voltooide het CVAa een onderzoekstraject naar digitaal documentbeheer bij architecten en op dit moment loopt een onderzoek naar praktische methodes voor de opname van een digitaal ontwerpersarchief a.h.v. het archief van Maarten Van Severen.
Je kan een digitale versie van deze publicatie downloaden via de website van DEN.