Op zaterdag 5 december organiseerde het collectief We kopen samen den Oudaan een workshop rond de mogelijkheden van de Antwerpse politietoren den Oudaan als toren van de stad.
De workshop zette in op 4 thema’s:
Innovatief programma:
Mogelijke invullingen die de kwaliteiten van deze bevoorrechte locatie in het hart van de stad ten volle kunnen benutten. Zo zijn bijvoorbeeld allerhande functies denkbaar die niet gefaciliteerd worden door de reguliere vastgoedmarkt of zelden een plek vinden in het centrum van de stad. Den Oudaan werd tijdens de workshop belicht als kans om kritisch maar constructief na te denken over hoe ‘echte en duurzame stedelijkheid’ mogelijk is waarbij ook in de binnenstad ruimte wordt gecreëerd voor sociale functies, lokaal ondernemerschap en publieke ruimte.
Stedenbouwkundige inbedding:
Den Oudaan is één van de 3 beeldbepalende torens in de Antwerpse binnenstad naast de Kathedraal en de Boerentoren. Het is cruciaal te onderzoeken hoe de toren en de omringende publieke ruimte een nieuwe plek kan krijgen in het stedelijk weefsel. Met een kans als deze om een nieuw stedelijk plein te creëren mag immers niet lichtzinnig worden omgesprongen. voor een duurzaam en geïntegreerd project waar ruimte is voor onderzoek naar de identiteit van de toren en de omringende publieke ruimte in het groter stedelijk weefsel.
Duurzaam herbestemmen:
Den Oudaan is geen evident gebouw om te herbestemmen, omwille van zijn karakter als beschermd monument. Bouwtechnisch beantwoorden modernistische gebouwen ook zelden aan de huidige normen en is een grondige renovatie vereist wanneer we het gebouw willen herbestemmen (met bv. Woonfuncties). Het maken van een beredeneerde afweging tussen investeringskosten en hoe dit zich verhouden tot bepaalde kansen en mogelijkheden vormt daarom één van de belangrijkste uitdagingen.
Beheer en gedeeld ruimtegebruik:
Door de toren op een alternatieve manier te ontwikkelen streven we naar een flexibele invulling. Door dit vanuit een coöperatieve logica te benaderen proberen we de vaak moeilijk verzoenbare spanning tussen flexibiliteit en beheersbaarheid te overstijgen. Daarnaast zijn er een heel aantal win-win situaties mogelijk door het creëren van gedeelde ruimtes in de toren. Door een structuur en beheermodel te creëren dat mogelijkheden biedt voor een veelheid aan functies, kunnen er zo ook allerhande innovatieve kruisbestuivingen gestimuleerd worden. Dit vereist echter een aantal duidelijke ‘huisregels’ die aan de basis staan voor een duurzaam model waarbij de verantwoordelijkheid gedragen wordt door de verschillende gebruikers van het gebouw.
Na deze oefening focust het collectief We kopen samen den Oudaan op het uitdenken van een financieel haalbaar concept dat stoelt op de uitgangspunten die in de workshop aangescherpt werden.
Eind januari zal de groep een volgend publiek moment organiseren waarop gebruik, beheer, investering en inbedding samengebracht zullen worden. Het plan dat dan zal voorgesteld worden zal een oproep in zich dragen aan geïnteresseerden om mee te investeren in de toekomst van den Oudaan.
25 maart 2016 is de deadline voor het bod op den Oudaan, maar ook daarna zal het collectief de discussie over de herbestemming van beeldbepalend vastgoed aanjagen.
‘We kopen samen den Oudaan’ ontving het BWMSTR label en ziet den Oudaan als hefboom om een breder debat te starten over nieuwe vormen van publiek ontwikkelen, cofinanciering en gedeeld ruimtegebruik.