Korei vzw organiseert i.s.m de Foundation Willy Van Der Meeren en met de steun van de Vlaamse Overheid de rondleidingenreeks: 'Willy Van Der Meeren en tijdgenoten'.
Anders, beter en goedkoper wonen, de modernisten hebben het pleit gewonnen! Om het gebrek aan woningen als gevolg van de bevolkingsaangroei na de Tweede Wereldoorlog aan te pakken, laten de bouwpromotoren zowel in het stadscentrum als in de rand vaak te grote en te dichtbevolkte sociale woningblokken bouwen. Willy Van Der Meeren en tijdgenoten protesteren hiertegen en van dan af wordt het anders. Het modernisme wordt geïntroduceerd met inventieve technieken en kleurrijke gevels, experimentele materialen: nylon – beton – aluminium – plastics – gewapend glas – staal – gelamelleerd hout – fluorescente verf – functioneel – rationeel – logisch verantwoord – airconditioning – skeletbouw – prefab – standaardisering – Meurop- en Tubaxmeubilair…
Willy Van Der Meeren (°1923, Lebbeke – †2002, Jette) kan beschouwd worden als de laatste van een aantal modernisten die architectuur een sociale rol toekenden, verrijkt met speelse vindingrijkheid en gedurfde eenvoud.
1) Vierwindenbinnenhof 7, Tervuren.
Het “Vierwindenbinnenhof” is een besloten woonerf verscholen tussen het groen.
Een bezoek aan de eigen woning van Willy Van der Meeren.
Een kennismaking met de revolutionaire CECA-modelwoning.
Data:
Zondag 22 april – code W1
Donderdag 17 mei –code W2
Vrijdag 18 mei – code W3
Zondag 20 mei – code W4
Zondag 26 augustus – code W5
Zondag 30 september – code W6
Zondag 21 oktober – code W7
Praktisch:
- Telkens van 14u00 tot 15u30
- Prijs: 14 euro
2) VUB: De studentenhomes van Willy Van Der Meeren bedreigd.
In 1971-73 werden de studentenhomes als een van de eerste gebouwen op het VUB-Oefenplein opgetrokken. Willy Van Der Meeren maakte er – de studentenrevolte van Mei ’68 indachtig – een labyrintisch dorp van, waar de studenten eerder hun weg vonden dan de rijkswacht. Grootse bouwplannen staan in het vooruitzicht voor het academiejaar 2015-2016. Dit zou het einde betekenen voor de legendarische studentenkoten van Willy Van Der Meeren.
Datum:
Zaterdag 19 mei – code W8
Praktisch:
- Van 10u30 tot 12u30
- Prijs: 14 euro
3) VUB: Het rectoraatsgebouw van Renaat Braem.
Renaat Braem wilde het gedachtegoed van de VUB onderstrepen. Het Rectoraatsgebouw dat hij wilde ontwerpen moest een symbolische vorm hebben. Hij vond de ellipsvorm het meest geschikt omdat het een vorm is met twee centra en daardoor meer dynamiek in zich heeft. De inplanting van het gebouw op het terrein van de nieuwe campus zou een grote zichtbaarheid hebben en meteen het uithangbord zijn voor de Vrije Universiteit Brussel. Het gebouw moest een synthese van de kunsten nastreven. Hij bracht muurschilderingen aan en liet de ellipsvorm in vele details terugkeren en zocht voor de luifel naar symbolen van een wereldbeschouwing op basis van de vrije wetenschap.
Datum:
Zaterdag 19 mei – code W9
Praktisch:
- Van 14u30 tot 16u30
- Prijs: 14 euro