Architectuur

Succesvolle lancering Internationale Architectuurbiënnale van Venetië - Vind hier alle toespraken

Succesvolle lancering Internationale Architectuurbiënnale van Venetië - Vind hier alle toespraken

Op 28 augustus om 17u00 opende Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege officieel de tentoonstelling The Ambition of the Territory in het Belgisch paviljoen op Internationale Architectuurbiënnale van Venetië.

De tentoonstelling The Ambition of the Territory is een oproep voor radicaal onderzoek naar architectuur, planning en politiek in een toekomstig Vlaanderen en Europa. De tentoonstelling toont scenario’s voor een toekomstvisie op basis van de idee van een gemeenschappelijk territorium, principes van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid en steunt op een zorgvuldige lezing van het landschap.

Na een inleiding door Christoph Grafe – directeur van het VAi – volgde de toespraak van minister Joke Schauvliege. Aansluitend spraken ook Stefan Devoldere – Adjunct Vlaams Bouwmeester en Joachim Declercq – curator AWJGGRAUaDVVTAT over het project.

Grootste Vlaamse en Brussels delegatie ooit

Minister Schauvliege bracht ook een bezoek aan de hoofdtentoonstelling in het Arsenale. Daar is onder meer werk te zien van Marie-José Van Hee Architecten, Robbrecht en Daem Architecten en Office Kersten Geers David Van Severen. De minister bezocht de Giardini waar in het centrale paviljoen werk van Bovenbouw Architectuur en in het Australische paviljoen werk van MDMA Martine De Maeseneer Architecten te zien is.
Tijdens de opening van het Belgische paviljoen werd ook het 10de Architectuurboek Vlaanderen ‘Radicale Gemeenplaatsen. Europese architectuur uit Vlaanderen’ internationaal gelanceerd. De lancering in Vlaanderen volgt volgende week.

Minister Joke Schauvliege sprak vol lof over de architectuurcultuur in Vlaanderen:

“Buitenstaanders beschouwen Vlaamse architectuur als eigenzinnig, open en met een bijzondere aandacht voor de context - ik hoef u niet te verklappen dat dat voor ons klein gebied een gigantische uitdaging is.

Het succes heeft vele vaders. Het Vlaams Architectuurinstituut, het Team Vlaams Bouwmeester en de Dag van de Architectuur, hebben voor een levendige architectuurcultuur gezorgd in een krachtenveld van cultuur, economie en wetenschap… Architectuur werkt op verschillende niveaus en doorheen verschillende domeinen. Architectuur gaat daarbij veel verder dan de kwaliteit van de afzonderlijke gebouwen.

Als minister van Cultuur maar ook van Leefmilieu is die schakel zeer tastbaar. De presentaties van de Vlaamse architecten hier in Venetië bewijzen dat architectuur uit Vlaanderen zich engageert in een integrale benadering van de ruimte - de ontwikkeling van stadsvernieuwingsprojecten, de slimme omgang met het Vlaamse woonlandschap, de integratie van sociale voorzieningen en publieke gebouwen.

Zo is architectuur ook een motor voor transitie. Complexe kwesties als het energieprobleem, wateroverlast, demografische veranderingen – denk aan de verdunning en de versnippering van de gezinnen –, het mobiliteitsvraagstuk en de omgang met ons cultureel erfgoed moeten een eigentijdse vertaling krijgen bij ruimtelijke ingrepen.”

Curatoren AWJGGRAUaDVVTAT - Architecture Workroom Brussels, Joost Grootens, GRAU, architecten De Vylder Vinck Taillieu, Ante Timmermans
Productie Vlaams Architectuurinstituut en team Vlaams Bouwmeester in opdracht van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege
De tentoonstelling The Ambition of the Territory is te zien vanaf woensdag 29 augustus tot en met zondag 25 nov 2012 in het Belgisch paviljoen, Internationale Architectuurbiënnale Venetië