Samen met Henry Van de Velde geldt de Belgische architect Victor Horta als de belangrijkste vertegenwoordiger van de art nouveau in België. In zijn vooroorlogse oeuvre gaf hij gestalte aan de moderniteit op het breukvlak van de 19de en 20ste eeuw. De ruimtelijke virtuositeit van Horta’s werk komt nog explicieter naar voor in zijn lang verguisd werk van na de Eerste Wereldoorlog.
In deze tentoonstelling maak je kennis met Horta’s visie op de stad. Centraal staat het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het kroonjuweel van zijn naoorlogse oeuvre. Nooit eerder getoond archiefmateriaal, brieven, maquettes en video’s belichten de bewogen ontwerpgeschiedenis en nemen je mee langs de verschillende transformaties van het gebouw doorheen zijn 90-jarige bestaan. Architectuurfotograaf Filip Dujardin zet een iconisch beeld van het Paleis voor Schone Kunsten neer.
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Faculté d’Architecture La Cambre Horta van de Université libre de Bruxelles, de ontwerpstudio ‘Histoire Théorie Critique – Outils de conception’ en de onderzoeksgroep hortence.