Tot 31 mei loopt in de Maurits Sabbebibliotheek in Leuven een tentoonstelling van de ontwerpen en het onderzoek van interieurarchitect Tom Callebaut rond sacrale ruimtes. In de tentoonstelling kan u kennismaken met een dertigtal ontwerpen van sacrale ruimtes. Daarnaast zijn er ook enkele ruimtelijke interventies in de bibliotheek die de dagdagelijkse werking van de bibliotheek proberen op te lichten.
Er werd de laatste jaren in het publieke debat dikwijls negatief bericht over het onderwerp religie of spiritualiteit. Vanuit de verschillende beleidshoeken focust men zich ook nogal op de problemen die de secularisering met zich meegebracht heeft. Maar als iets verdwijnt, kan er ook iets anders in de plaats komen. Er wordt merkwaardig weinig aandacht besteed aan de kansen die hierdoor gegroeid zijn. Daarnaast wordt ook onderschat dat de jongste generatie twintigers op een heel andere manier aankijkt tegen spiritualiteit: complexloos, vrij en nieuwsgierig.
Twaalf jaar geleden was het heroriënteringsproject Yot in de Magdalenakerk te Brugge een pilootproject voor Vlaanderen. Maar op vandaag is het een referentieproject geworden en was Tom Callebaut (tcct) sindsdien betrokken bij een dertigtal onderzoeks- of ontwerpopdrachten van sacrale ruimtes. In het begin waren dit vooral opdrachten om het bestaand religieus patrimonium terug te activeren: heroriënteringen, nevenbestemmingen, herbestemmingen en onlangs zelfs een uitbreiding. Maar intussen krijgt tcct vreemd genoeg ook evenveel vraag naar het ontwerpen van helemaal nieuwe sacrale ruimtes. Het meest verrassend voorbeeld in die zin was het ontwerp van ‘de stille ruimte’ voor het festival Pukkelpop 2012. Waar zit dan eigenlijk het probleem?
In 2013 startte Tom Callebaut aan de KU Leuven een doctoraatstudie over de sacrale ruimte. Dit ontwerpmatig onderzoek werd aangevat vanuit de nieuwsgierigheid naar welke nieuwe soorten sacrale ruimtes er in de toekomst zouden kunnen ontstaan. In dit onderzoek wordt architectuur als een middel beschouwd om mensen de kans te geven hun visie over en beleving van spiritualiteit te ontwikkelen. De studie is een constante wisselwerking tussen opgedane ervaring vanuit de ontwerppraktijk en verworven inzichten vanuit het onderzoek. Zowel het procesmatige - hoe ontstaat een nieuwe sacrale ruimte? - als het projectmatige - welke kenmerken heeft zo’n nieuwe sacrale ruimte? - worden hiervoor onder de loep genomen. Dit onderzoek is momenteel halverwege het doctoraatstraject.
De tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van Erfgoeddag 2014 met als thema ‘grenzeloos’ en op uitnodiging van de KU Leuven.
Praktisch
Open op Erfgoeddag: 27 april - 10 tot 18u
Nadien nog geopend tot 31 mei - ma-vr 8u30-22u en za 9u-13u
Gratis