Op INTERIEUR 2012 kan u deze editie, naast het bezoeken van de beurs, ook acht tentoonstellingen, verspreid over de hallencampus van de Kortrijk Xpo en het Buda-eiland in de stad, bezoeken.
Corso Blu (Kortrijk Xpo - Hal 1, 2 en 3)
Een blauwe straat, ruim 100 meter, snijdt dwars doorheen de hallencampus. Ramen met daarachter imaginaire leefruimtes en opvallende voorwerpen: lampen, tafels, zetels, stoelen, accessoires, ... Een overzicht van wat volgens curator Lowie Vermeersch dé must-sees van het jaar zijn. Vertrouwde maar ook nieuwe dingen, avant-garde design. Interessant omwille van de vormtaal, het innovatieve karakter of het opvallende materiaalgebruik. Zoals de experimentele vazen van Pia Wüstenberg, de cornishes van Ronan en Erwan Bouroullec, en de Ozone van Stefan Schöning. Elk raam toont de bezoeker een delicate balans tussen basisbehoeften en toekomstige ontwikkelingen.
Rue Déjà-vu (Kortrijk Xpo – Hal 6)
In 2005 ontwierp de Japanse designer Naoto Fukasawa voor het Italiaanse huis Magis de Déjà-Vu, een stoel uit aluminium. We gebruiken de term ook voor zaken of situaties die we – gevoelsmatig – al eerder zagen of meemaakten. Hoe komt het toch dat sommige voorwerpen zo sterk op elkaar lijken? Is het kopieergedrag? Een tekort aan inspiratie? Of is er meer aan de hand en is er een wetenschappelijke verklaring? Déjà-vu gaat op zoek naar wat ontwerpers beweegt en zet schijnbaar identieke creaties tegenover elkaar. Wat zijn de verschillen? Een tentoonstelling over verwantschap in het design. Met als doel een stevig debat op gang te brengen over innovatie en originaliteit. Dat is waar het curator Chris Meplon om te doen is.
Flanders Avenue (Kortrijk Xpo – Hal 5)
Design Platform Vlaanderen verenigt vijf Vlaamse designorganisaties uit verschillende disciplines. Aan talent geen gebrek. Alleen … hoe laat je dat talent opbloeien? Vier gevestigde waarden – Geoffrey Brussato, Maarten de Ceulaer, Michaël Verheyden en Nedda El-Asmar – nodigen elk een nieuwkomer uit, voor een dialoog tussen ervaring en nieuwe, frisse visies. De ‘poulains’ zijn Tom Lambeens, Charlotte Dumoncel d’Argence, Jill Ryckaert en Celina Gram. Ook voor de scenografie is een beroep gedaan op een gevestigde waarde: Caroline Voet zorgt voor de perfecte presentatie en integratie van de werken in hal 5 van de Kortrijk Xpo.
Designer van het jaar: Alain Gilles (Kortrijk Xpo – Hal 1)
De Brusselse meubelontwerper Alain Gilles mag zich sinds kort ‘designer van het jaar’ noemen. Een opvallende prestatie, gezien zijn niet-alledaagse parcours: van consultant in de financiële sector tot eigenaar van een design studio. Op INTERIEUR 2012 toont hij een overzicht van zijn werken. En vaak zijn dat voorwerpen die de gebruiker zelf kan aanpassen en moduleren.
Interieur Design Awards 2012 (Buda Factory – 1e verdieping)
Twee categorieën – ‘Object’ en ‘Space’ – twee winnaars. Een groep Japanners die een vervormbare wand uitwerkte met een duidelijke boodschap: ook de muren mogen eens aandacht krijgen. En een Finse stoel die de zwaartekracht om de tuin leidt. De Interieur Design Awards als springplank voor jong talent. Te bewonderen in de stad, op de eerste verdieping van de Budafabriek.
Future Form Lab (Buda Factory – 1e verdieping)
Hoe beïnvloeden nieuwe hard- en software de manier waarop ontwerpers te werk gaan? Hebben pen en papier nog iets te betekenen? Hebben prototypes nog zin of zorgen computers en 3D-technieken voor een nieuw soort ontwikkeling? Vlaams onderzoek en experiment ten dienste van het design van de toekomst. Of is dit juist het heden?
Design Galleries (Kortrijk Xpo – Hal 6)
Opvallend dit jaar zijn ook de vele galerijen die deelnemen aan Interieur. Grote namen waaronder Carpenters Workshop, Valerie Traan, Ampersand, Judy Straten en Victor Hunt tasten de grens af tussen kunst en design, en stellen hardop vragen. Kan een meubel meer zijn dan een gebruiksvoorwerp? En kan een gebruiksvoorwerp ook kunst zijn?
De Strijd: kijken en shoppen bij jonge ‘wolven’ (Buda-eiland op 27 en 28 oktober)
Het laatste weekend van de Biënnale zit vol interactie. Ruim 40 jonge designers tonen en verkopen hun werk aan het grote publiek, met demonstraties en uitleg. De Strijd – een initiatief van De Invasie – draait om creativiteit in de ruimste zin van het woord: van food, fashion en fotografie tot juwelen, interieur en accessoires. Een strijd om kansen en ondernemerschap.
Meer info over de tentoonstellingen vindt u op www.interieur.be.