Architectuur

UAntwerpen bundelt alle kennis over ‘de stad’

UAntwerpen bundelt alle kennis over ‘de stad’

Urban Studies Institute legt link tussen onderzoek en beleid rond stedelijke vraagstukken

Dat er wereldwijd meer mensen in de steden wonen dan daarbuiten, is bekend. Dat het fenomeen ‘stad’ bestudeerd wordt door wetenschappers, is evenmin een verrassing. Wel nieuw is dat de Universiteit Antwerpen de stad voortaan interdisciplinair over de grenzen van de wetenschapsdomeinen heen gaat bestuderen. Met dat doel richt de universiteit het Urban Studies Institute op.

Het belang van de stad is op wereldniveau gigantisch groot. Wereldwijd zijn er veertig zogenaamde megaregio’s, die samen goed zijn voor 20% van de wereldbevolking. Migratie, armoede, mobiliteit, duurzaamheid, meertaligheid en ga zo maar door: het rijtje thema’s dat binnen een stedelijke context speelt én bestudeerd kan worden is schier eindeloos. Voor zowat al die domeinen beschikt de Universiteit Antwerpen over de nodige expertise.

“Die verschillende onderzoeksgroepen werkten voor bepaalde projecten wel al samen”, vertelt Stijn Oosterlynck, voorzitter van het nagelnieuwe instituut. “Maar tot nog toe ontbrak het aan een structurele vakgebiedoverschrijdende onderwijs- en onderzoeksvisie op de grootstad. Verrassend, want Vlaanderen behoort historisch gezien tot een van de oudste en meest verstedelijkte regio’s van Europa.”

De oprichting van het Urban Studies Institute brengt daar verandering in. Oosterlynck: “De stad is een veelzijdig fenomeen en vraagt dus om een veelzijdige maar tegelijk geïntegreerde aanpak. Wij willen daarom een platform en laboratorium bieden voor interdisciplinair fundamenteel en toegepast onderzoek naar de grootstad en stedelijke vraagstukken in Vlaanderen, Europa en de wereld.”

Het nieuwe instituut heeft drie doelen voor ogen:
- een interdisciplinaire samenwerking op het vlak van fundamenteel onderzoek
- een betere vertaling van onderzoek naar het beleid en dienstverlening
- de ontwikkeling van een geïntegreerde onderwijsvisie gerelateerd aan de grootstad waarbij de vertaling van nieuw onderzoek naar de onderwijspraktijk centraal staat

Deze acht onderzoeksgroepen maken deel uit van het Urban Studies Institute:

  • Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS, Departement Sociologie, PSW)
  • Centrum voor Ongelijkheid, Armoede, Sociale uitsluiting en de Stad (OASeS, Departement Sociologie, PSW)
  • Centrum voor Stadsgeschiedenis (Departement Geschiedenis, FLW)
  • Faculteit Ontwerpwetenschappen, studiegebied Architectuur (voorheen: Artesis Hogeschool Antwerpen)
  • Departement Transport en Ruimtelijke Economie (TEW)
  • Onderzoeksgroep Literatuur van de moderniteit (FLW)
  • Onderzoeksgroep Milieu en Leefomgeving (Departement Sociologie, PSW)
  • Visual & Digital Cultures Research Center (ViDi, Departement Sociologie, PSW)