Onder het motto #archivesareaccessible stelt het Vlaams Architectuurinstituut in het kader van de internationale archievenweek 25 tekeningen van de hand van Edward Careels vrij op Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia en andere platformen binnen de Wikimedia Foundation. De tekeningen bevinden zich in het publiek domein, wat betekent dat ze vrij mogen worden hergebruikt, zonder de noodzaak om toestemming te vragen.
Edward Careels was als privé-architect een bedreven eclecticus die in en om zijn geboortestad Lier een groot aantal gebouwen tot stand bracht in de meest uiteenlopende stijlen. Door zijn brede waaier aan realisaties heeft hij een grote impact gehad op het uitzicht van Lier en andere gemeenten in de Provincie Antwerpen.
Hij ontwierp burgerwoningen – waarvan enkele op de Grote Markt in Lier – ziekenhuizen en kloosters. Veel van zijn opdrachtgevers behoorden tot het katholieke establishment. Zijn meest omvangrijke opdracht en wellicht meest bekende werk als zelfstandig architect was de verbouwing en uitbreiding van het klooster- en scholencomplex van de zusters Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw Waver, uitgevoerd in 1909-1912.
Naast zelfstandig architect was Careels van 1899 tot 1930 provinciaal architect voor het arrondissement Mechelen. In die hoedanigheid heeft hij tal van kerken hersteld, vergroot of gebouwd en ook een aantal scholen en gemeentehuizen tot stand gebracht.
Gedurende een groot deel van zijn loopbaan als architect was Careels ook verbonden aan de tekenacademie van Lier, vanaf 1893 als leraar en later van 1920 tot 1929 als directeur.
Meer over Edward Careels op de VAi ArchiefhubDe 25 potloodtekeningen maakten waarschijnlijk deel uit van een oeuvrelijst die de architect zelf heeft samengesteld. De sporen van kleefstof op de achterzijde van sommige tekeningen doet vermoeden dat ze oorspronkelijk samen zaten in een album of soortgelijke drager, samen met foto’s en postkaarten van zijn realisaties.
De originele tekeningen geven een inkijk in enkele werken van Edward Careels en de manier waarop hij deze zelf in beeld wenste te brengen. De graad van afwerking varieert, van een eerste snelle schets in potlood tot afgewerkte tekeningen met kleuren in aquarel.
We vinden in de tekeningen een groot aantal woningen en wooncomplexen terug, zoals Villa Boël in Lier met Moorse accenten (1907), het neobarokke herenhuis op de Grote Markt van Lier voor de lokale politicus Charles Cools (1890) en uit zijn eerste jaren het monumentale complex in Vlaamse neorenaissance op de Rubenslei in Antwerpen (1886), besproken in het tijdschrift L’Emulation (in 1889).
Ook projecten van een grotere schaal zijn vertegenwoordigd. Naast een groot aantal kerken (Lier, Duffel, Bonheiden en Grasheide) zijn er onder meer mooie tekeningen van de gemeentehuizen van Onze-Lieve-Vrouw Waver (1907-1909) en Duffel (1926-1928), beiden in neotraditionele stijl.
Naast deze tekeningen bewaart het VAi ook ander archiefmateriaal van Edward Careels. Meer informatie vind je in de inventaris. Ook vind je in de collectie materiaal terug van zijn zoon Gustaaf Careels.
Vind alle tekeningen terug op Wikimedia CommonsHet publiek domein omvat werken die niet beschermd zijn door auteursrecht, in dit geval omdat de auteur meer dan 70 jaar overleden is. Wanneer een werk in het publiek domein is, kan het vrij worden gebruikt, verspreid, aangepast en uitgevoerd zonder toestemming van de oorspronkelijke auteur of rechthebbende. Dit bevordert de spreiding van kennis en cultuur.
Het Vlaams Architectuurinstituut publiceert elk jaar een bijzondere selectie van zijn publiekdomeincollecties op Wikimedia Commons. Toestemming vragen voor gebruik is dus niet nodig, wel vragen we om bij elk gebruik de oorspronkelijke auteur en het Vlaams Architectuurinstituut als bron te vermelden. Kijk hiervoor steeds de creditline na.
Benieuwd in naar onze volledige verzameling collectiestukken op Wikimedia Commons?
Bekijk ze hier