In deze vierde erfgoedgids gaan de auteurs in op de wereldtentoonstelling van 1930 en bieden de lezer een kijk op wat er na het feest kwam: de tentoonstellingswijk.Precies 75 jaar geleden opende Antwerpen zijn derde wereldtentoonstelling, na die van 1885 en 1894.
Aanleiding was de viering van 100 jaar Belgische onafhankelijkheid. Een braakliggend terrein ten zuiden van de stad, nabij de Jan Van Rijswijcklaan, werd hiervoor omgetoverd tot een feeëriek paviljoenpark, dat een staalkaart bood van de verschillende architectuurbenaderingen van het moment.
De Antwerpse wereldtentoonstelling van 1930 toonde de vele bezoekers een spectaculair, geïdealiseerd beeld van de koloniën, de scheepvaart, de landbouw en de Vlaamse kunst. De Witte Paleizenstad, zoals de tentoonstelling van 1930 wel eens genoemd werd, bracht een bonte wereld waarin zowel kunst als kitsch aanwezig waren, waar wetenschap raakte aan foorattractie. Nationalisme, couleur locale en exotisme gingen er hand in hand. Hier domineerde het Westen nog steeds de wereld en was het geloof in de vooruitgang ongeschonden.
Voor de stad Antwerpen kwam het er niet alleen op aan om enkele maanden het centrum van de wereld te zijn en de aanzienlijke economische vruchten van het spektakel te plukken, het evenement was ook een gelegenheid om aan stadsontwikkeling te doen. Op de plaats van de expoterreinen verscheen een nieuw stadskwartier. De hoop leefde dat de paviljoenen zouden plaatsmaken voor een modelwijk. In werkelijkheid bleef dit idee van een nieuwe ideale stad beperkt tot een losse verzameling van architecturale hoogstandjes.
In deze erfgoedgids komen voor de eerste maal tentoonstelling en tentoonstellingswijk samen aan bod. Aan de hand van talrijke onbekende documenten, zowel uit privé-collecties als uit de rijke verzameling van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, schetsen de auteurs de voorgeschiedenis en realisatie van de wereldtentoonstelling van 1930. Ze wekken de expowereld weer tot leven en staan stil bij de ontwikkeling en invulling van de tentoonstellingsgronden na 1930.
Nog te bestellen bij de provincie Antwerpen tel. 03 240 64 18.