Architectuur

Vlaams Architectuurinstituut transformeert kerk tot archief- en cultuurhuis

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) zal de komende 49 jaar de Sint-Hubertuskerk in Antwerpen in erfpacht nemen. Het VAi staat in voor het onderhoud en een passende herbestemming. 'Hubert' krijgt dus een nieuwe invulling en zal onderdak geven aan de collectie architectuurarchieven, een bibliotheek en kantoren. De kerk krijgt opnieuw een belangrijke publieke functie met plaats voor coworking, polyvalente ruimtes en een koffie- of soepbar.

Vlaams Architectuurinstituut transformeert kerk tot archief- en cultuurhuis
Copyright

Hubert

Hubert, je ziet er stevig uit. Een kloeke rots in de Berchemse branding. Je hebt al heel wat gezien, en kan wat aan. Je verbaast je niet snel over iets. Je zag het burgerlijke Berchem bloeien aan het begin van de 20ste eeuw, kreunde tijdens de oorlog, maar leefde weer op in het optimisme na de oorlog. De Berchemse jeugd vond een plekje bij jou om elkaar te ontmoeten en te dansen.

Hubert, de voorbije decennia verging het je minder goed. De buurt om je heen transformeerde. Steeds minder mensen vonden de weg naar jou, het leven stroomde langzaam uit je weg. Je verstilde. Je deur werd nog zelden geopend, je werd koud en leeg.

Hubert, je bent moe. Je kraakt en ruikt muf. Je bedoelt het wellicht zo niet, maar je komt ook afstandelijk over. Je bent nog wel de majestueuze afsluiter van de mooiste straat van Berchem, maar je ogen richten zich niet meer fier op.

Hubert, wij hebben een voorstel. We willen je graag onze grootste schat toevertrouwen. Duizenden tekeningen, foto’s en maquettes. Restanten van nooit uitgevoerde dromen, gedachten en studies, maar ook neerslagen van het wroetende zoeken aan de ontwerptafel van honderden architecten. Wij koesteren die collectie en zijn ervan overtuigd dat ze bij jou een nieuwe thuis kan vinden

Hubert, wij zien jou als een kans. Een klein parkje voor de buurt, een ontmoetingsplek, jouw overmaatse buik vol architectuurarchieven, onderzoekers die de weg naar jou vinden, architecten die elkaar treffen terwijl ze zich verbazen over de creatieve rijkdom van hun voorgangers, medewerkers van het VAi die er een stimulerende werkplek vinden.

Wat denk je, Hubert?

"De herbestemming van de Sint-Hubertuskerk maakt de missie van het VAi heel tastbaar. Ik zie het als een kans om op een nieuwe manier om te gaan met duurzaamheid."
‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut
"Duurzaam erfgoedbeheer, geen nieuwe ruimte aansnijden, een klimaatneutraal depot, dichtbij openbaar vervoer, een meerwaarde voor de buurt en de stad… In dit project komt het allemaal mooi samen."
‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut
"Wij wensen het VAi veel succes met deze nieuwe stap in zijn werking. Ongetwijfeld zal dit nieuwe opportuniteiten met zich meebrengen. We kijken dan ook uit naar de synergie met de vele, deels nieuwe, plannen die deSingel en het VAi de komende jaren samen zullen ontwikkelen."
‐ Hendrik Storme, algemeen en artistiek directeur deSingel

Kom meer te weten over de collectie

Over de collectie