Prijs / wedstrijd

Vlaams Architectuurinstituut wint Ultima Roerend Erfgoed 2019

Tijdens de uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse cultuurprijzen, op 18 februari in het concertgebouw van Brugge kwam het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) als winnaar uit de bus in de categorie Roerend Erfgoed.

"Deze prijs geeft naast erkenning, een boost om nog meer architectuurarchieven onder onze vleugels te nemen."
‐ Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut
"Het Vlaams Architectuurinstituut combineert een uitzonderlijke publiekswerking en dienstverlening met een sterk collectiebeheer, waardoor het de architectuurcultuur in Vlaanderen slim in de verf weet te zetten, zowel in binnen- als buitenland."
‐ Uit het juryverslag

"Collecties vormen de noodzakelijke basis voor elke publiekswerking en de jury waardeert dan ook het gezonde evenwicht dat het VAi realiseert tussen haar beide opdrachten. Daarnaast is het Vlaams Architectuurinstituut een sterke netwerkspeler en onderhoudt het open contacten en samenwerkingen met collega’s binnen de erfgoedsector, maar ook met archiefvormers buiten de sector, met de academische wereld en internationale spelers. De directeur neemt een actieve rol op en levert als lid van diverse raden en commissies een bijdrage aan de ontwikkeling van het hele erfgoedveld. Voorts deelt het VAi, in een onderlegde en empathische dienstverlening, haar uitgebreide kennis en expertise met het diverse werkveld van de architectuur en de vormgeving."

Tenslotte vermeldt de jury de internationale weerklank van de VAi-werking. "De organisatie speelt een actieve rol in netwerken maar wordt ook regelmatig gevraagd voor samenwerkingen. Op die manier levert het een belangrijke bijdrage aan de erkenning van het Vlaamse culturele erfgoed in het buitenland."

Vlaams Architectuurinstituut, bouwstenen voor de toekomst