[W]interieur is de 21ste lezingenreeks op rij waarbij Thomas More Mechelen toonaangevende sprekers uitnodigt in het ruime vakgebied architectuur, interieur en design.
De lezingen zijn op de eerste plaats bedoeld voor de studenten Interieurvormgeving, Toegepaste Architectuur, Space&Service-design en Meubelontwerp van Campus Lucas Faydherbe, maar iedereen is welkom. De voertaal is Nederlands of Engels, afhankelijk van de sprekers.
lecture in English, on how naivety is a driving force in an architectural practice
Fala atelier is a so-called naive architecture practice based in Porto, in Portugal, led by Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares and Ahmed Belkhodja. The atelier works with methodic optimism on a wide range of projects, from territories to birdhouses. Fala’s projects are a medley of formal languages, quotations and tropes; its architecture is both intuitive, rhetorical, hedonic and post-modern.
meer informatieLéon van Geest is opgeleid als Industrieel Ontwerper en tegenwoordig directeur van de Rotterdamse Dakendagen, waarmee hij jaarlijks meer dan 20.000 mensen enthousiasmeert voor de mogelijkheden van multifunctioneel dakgebruik.
Hij toont in een sneltreinvaart, met veel enthousiasme en veel beelden, waarom daken de nieuwe ruimte in de verdichtende stad zijn, en hoe zijn Rotterdamse Dakendagen in de tijdelijkheid laat zien hoe je die kan inrichten.
Een duidelijke outcome van de corona crisis is dat we als mens een reconnectie zoeken met de natuur en de levende wereld en dat we meer naar duurzaamheid streven. Maar hoe gaan we die connectie mogelijk maken? En hoe kan design hier op inspelen? Een veelbelovende piste is alvast wanneer we biologie en creativiteit samenvoegen. Namelijk Recente ontwikkelingen in biologie, laten toe om via biofabricage en biomaterialen de nieuwste materialen te maken of zelfs te groeien, binnen het concept van circulaire economie en duurzaamheid.
Als co-founder van het innovatie bureau GLIMPS.bio is Jasper Bloemen actief als bioneer. Via de begeleiding van bedrijven, impact ondernemers en designers, en overheden helpt hij mee een biogebaseerde toekomst vorm te geven. Een toekomst op het raakvlak van biodesign, tech en circulaire bio-economie.
meer informatieHet huidige model van ruimteconsumptie is onhoudbaar. De oplossing ligt grotendeels in het herorganiseren en het efficiënter gebruiken van datgene wat er al is. Herbestemming is daarbij een deel van de oplossing voor de transitie van een lineaire naar een circulaire bouwcultuur.
In 2020 werd de landing ingezet van het bureau ‘Verdickt & Verdickt’ waarmee de architectenbroers een 20 jaar lange, succesvolle reis ondernamen. Met het succes groeide ook de druk om meer en meer te produceren, bouwen om te bouwen, maar ook het inzicht dat het in de toekomst anders moet.
Carl Verdickt is architect en gastdocent Toegepaste Architectuur ID&A.
25.02.2021
04.03.2021
11.03.2021
18.03.2021
online
20:00u
gratis