Architectuur

WinVorm Lezingenreeks 2014

WinVorm Lezingenreeks 2014
Copyright

Naar jaarlijkse gewoonte wordt onder de noemer WinVorm (West-Vlaanderen in vorm) een vormingsreeks georganiseerd waarin lezingen over vernieuwende ruimtelijke thema’s centraal staan. Inschrijven voor 1 maart via onderstaand antwoordformulier.

Krapte dwingt gemeenten en andere opdrachtgevers om creatief en slim om te gaan met beschikbare ruimte, middelen en mogelijkheden. Maar zoals wel meer, komen in moeilijke omstandigheden vaak heel bijzondere realisaties tot stand. Zeker als ook gebruikers en betrokkenen worden uitgedaagd om mee de handen uit de mouwen te steken. Tegen deze achtergrond selecteert WinVorm - op maat van West-Vlaamse gemeenten - een aantal kwalitatieve projecten en ontwikkelingen. Inspirerende inzichten die het verschil kunnen maken. Op het einde van elke WinVormsessie krijgt ook jong talent de kans om onverwacht uit de hoek te komen.

Programma:

  • 13 mei 2014: Ontwerpen in goed gezelschap​
    De tijd is (gelukkig) voorbij dat een plein en gebouw tot stand kwamen enkel en alleen op basis van wat een expert achter een tekentafel bedacht. Steeds meer wordt duidelijk dat de gebruikswaarde heel erg toeneemt naarmate direct-betrokkenen en latere bewoners en gebruikers mee het traject van idee tot plan inspireren en ondersteunen. WinVorm brengt aan de hand van een aantal sterke projecten het verhaal van participatie en opbouwen van betrokkenheid. We reflecteren over hoe inrichting en respect zich tot elkaar verhouden.
  • 17 juni 2014: Minder knippen in kwalitatief groen
    Onderzoek bewijst het: kwalitatieve groene ruimtes dragen heel sterk bij tot de leefbaarheid van dorp en stad. Tot zover het goede nieuws. Maar de investeringsruimte wordt steeds beperkter en de onderhouds- en beheerskosten zijn een doorslaggevend element bij beslissingen. Goede ontwerpers kennen al langer dit spanningsveld en weten met slimme ontwerpen kwaliteit en beheerskost te combineren tot een stevig resultaat. WinVorm laat een aantal verrassende ontwikkelingen zien.
  • 9 september 2014: Daguitstap - Leuven Centraal!
    Zodra je van het station van Leuven de nieuwe stadsboulevard van het Stadskantoor tot het Provinciehuis opstapt, kun je het al merken: hier is over nagedacht. Deze site vormt de uitvalsbasis voor een dagje Leuven. WinVorm loodst je op de fiets van de Vaartkom tot de Philipssite, van de Centrale Werkplaatsen naar de Hoorn, de broedplaats voor creativiteit... In het kielzog van 5 gidsen laveren we gezwind dwars door de stad om halt te houden bij verrassende en prettige private en publieke projecten en realisaties. En zoals bij elke WinVormuitstap, gaan ook nu een aantal poorten en deuren eenmalig open.
  • 7 oktober 2014: Van uitgeleefd naar springlevend
    Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen vertrekken om begrijpelijke redenen best steeds meer van bestaande sites. 'Ruimteneutraal bouwen' wordt dit principe ook graag genoemd. We hebben het hierbij niet alleen over nieuwe toekomst voor leegstaande gebouwencomplexen als ziekenhuizen, brouwerijen of andere industriële complexen... maar eveneens over het herontwikkelen van verouderde woonwijken. Het vraagstuk waar en op welke manier in de hoogte bouwen hierbij een antwoord kan zijn, komt ook hier in beeld. WinVorm bracht interessante inzichten en vooral veel projecten samen die het debat kunnen inspireren.
  • 18 november 2014: Stad en land
    Met dit thema wil WinVorm inzoomen op de verscheidenheid tussen stad en platteland. Niet alleen een typische West-Vlaamse realiteit, maar vooral een grote uitdaging voor beleidsverantwoordelijken en ontwerpers... Kan deze verscheidenheid het uitgangspunt zijn om op een gedifferentieerde manier vorm te geven aan ontwikkelingen voor wonen, werken of publieke ruimtes? Hoe gaan we om met randen en overgangszones? WinVorm brengt een aantal interessante lezingen samen over werken met het DNA van stad en land.
  • 18 maart 2014: Prikkels voor een actieve vrije tijd
    Gebouwen en ruimtes kunnen zoveel meer zijn dan pleinen, wegen of lokalen... Ze kunnen bewoners, bezoekers en gebruikers prikkelen om zelf actief te zijn of ze kunnen speelsheid en verbeelding stimuleren. Af en toe wordt het vrijetijdsaanbod zelfs onder één dak samen gebracht. WinVorm gaat grasduinen in ontwerpen die aanzetten tot een actief gebruik van de ruimte, waar verwondering en verbeelding aanleiding geven tot eigen initiatief.

​Praktisch:
- De meeste lezingen vinden plaats op dinsdagvoormiddag - met uitzondering van 9 september (Leuven) en 7 oktober (Kortrijk) - en dit in het auditorium van het VLM gebouw, Velodroomstraat 28, 8200 Brugge.
- Het programma start telkens om 9u30 stipt en wordt ten laatste om 12u30 afgerond.
- De deelnameprijs bedraagt zoals vorige jaren 150 euro voor deelnemers van West-Vlaamse gemeentebesturen. Andere publieke overheden (andere gemeenten, provincies en intercommunales, diensten van het Vlaamse Gewest, …) en deelnemers uit de privésector betalen 250 euro. Voor studenten wordt het deelnamebedrag verlaagd tot 25 euro.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven door het bijgevoegd antwoordformulier vóór 1 maart 2014 terug te bezorgen aan Mevr. Heidi Van Elslande.