Terugblik: Women, Design & Heritage

Op 23 september vond de internationale conferentie Women, Design & Heritage plaats in het Museum voor Kunst & Geschiedenis in Brussel. Dit symposium vormde de sluitsteen van het Wiki Women Design-project.

Doorheen thematische lezingenreeksen namen nationale en internationale onderzoekers, deskundigen en ontwerpers de toeschouwen mee op een uiteenlopende reflectie over vrouwen, ontwerperfgoed en de geschiedschrijving. In conversatie met elkaar en het publiek wisselden de sprekers ideeën uit over de toekomstige stappen die nodig zijn om het onderzoek naar vrouwen en design te bevorderen en om een gezamenlijke inspanning te leveren om de genderkloof in het erfgoedveld te overbruggen.

Tijdens de derde en laatste sessie presenteerden de projectpartners de resultaten van hun onderzoek en projecten in het kader van Wiki Women Design. Ze focusten zich niet alleen op de geschreven Wikipedia-artikelen en belangrijke (her)ontdekte Belgische vrouwelijke ontwerpers en nieuw onderzoek dat het project heeft geïnspireerd, maar ook de bewustwording die het project bij een breder publiek heeft gebracht en de positieve impact die dit heeft gehad op de designsector.

Sam Donvil (meemoo) besprak hoe instellingen en organisaties Wikimediaprojecten kunnen inzetten om de gender gap aan te pakken. Fredie Floré (KU Leuven) spoorde de vrouwelijke voortrekkers van de Belgische interieurarchitectuur op en Terry Scott (Design Museum Brussels) liet deelnemers kennismaken met de Italiaanse designer Carla Scolari. Hilde Heynen (KU Leuven) lichtte de “Leaky Pipeline” in het Vlaamse architectuurlandschap toe: een fenomeen waarbij vrouwen steeds minder vertegenwoordigd zijn in de architectuurpraktijk, naarmate hun carrière vordert. Véronique Boone (ULB) presenteerde het onderzoek dat ze deed in het kader van de Wiki Women Design-schrijfsessie tijdens de Semaine d’innovation pédagogique, alsook haar verkenning van het oeuvre van de modernistische architect Eliane Havenith. Vervolgens behandelde Marjan Sterckx (UGent) vrouwelijke ontwerpers in de belle époque, waarna Karolien De Clippel (Modemuseum Hasselt) vrouwen in de Belgische mode toelichtte. Marie Becuwe (Design Museum Gent) presenteerde de focus op vrouwen in het onderzoek en de collectie van Design Museum Gent en Elke Couchez (UHasselt) ging op zoek naar personen die zich in de periferie van het ontwerpberoep bevinden.

Avonddebat: Women in Architecture Today

Als avondprogramma bij het Wiki Women Design-symposium Vrouwen, design en erfgoed, vond op dezelfde dag een debatavond plaats in samenwerking met MAD, Home of Creators in Brussel. Architecten, onderzoekers en beleidsmakers gingen met elkaar in gesprek over de rol van vrouwen in de hedendaagse architectuurpraktijk. An Fonteyne (noAarchitecten), Kelly Hendriks (B-ILD), Hilde Heynen (KU Leuven), Anne Malliet (Vlaams Bouwmeester), Sarah Poot (poot architectuur), en Caroline Voet (Voet architectuur) vormden het panel. De moderator was Fredie Floré (KU Leuven).

Tijdens het debat is het panel van vrouwen ingegaan op de vraag waarom de vertegenwoordiging van vrouwen in het veld zo belangrijk is, en hoe de aanwezigheid van vrouwen in zowel de architectuurgeschiedenis als de hedendaagse architectuurpraktijk noodzakelijk is voor toekomstige generaties. In dialoog met elkaar en met het publiek gingen ze in debat over het vinden van je plaats als vrouw in het vakgebied en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, feminisme in de architectuur, rolmodellen en sleutelfiguren, ondernemerschap en creativiteit.