Digitaal

Women in Architecture Belgium

Met de Instagrampagina @WomeninArchitectureBelgium bundelen Belgische architectuurorganisaties de krachten om een platform te creëren voor vrouwen in de architectuursector. Wekelijks zal een gastvrouw het account overnemen en een inkijk bieden in haar ervaringen in het veld. De vaak onderbelichte rol van vrouwen in de ontwerppraktijk, maar ook in het architectuurbeleid, -onderzoek en -onderwijs staat in de schijnwerpers.

Women in Architecture Belgium
Copyright

Het idee: een platform voor vrouwen in de architectuur

Geïnspireerd door een initiatief uit Groot-Brittannië (Instagram-account @women_in_architecture_ni), waarop architecte Tine Broos (KRAS architecten) werd uitgenodigd, klopte Tine bij een aantal architectuurorganisaties aan met het idee om een gelijkaardig platform te creëren voor Belgische architectes. Momenteel zetten zeven organisaties hun schouders onder dit initiatief: Associatie van Interieurarchitecten, CIVA, Federatie van de architectenverenigingen van België, Institut Culturel d'Architecture Walonnie Bruxelles, Netwerk Architecten Vlaanderen, Union des Femmes Architectes de Belgique, Union Wallonne des Architectes, Vlaams Architectuurinstituut.

Het concept: Instagram takeovers

Elke uitgenodigde vrouw zal gedurende zes dagen het Instagram-account overnemen, en dagelijks content posten over zichzelf en haar leven als architect, haar bureau, het architectenberoep, haar inspiraties, etc.

Vanaf de lancering van het account op Internationale Vrouwendag, op 8 maart 2021, zullen deze takeovers gedurende 52 weken lopen. Door op deze manier 52 vrouwen aan bod te laten komen, willen we de brede ervaring van vrouwen in de architectuur etaleren en een platform bieden voor de, vaak onderbelichte, rol die ze spelen in het architectuurveld.

52 vrouwen en 4 ambassadrices

De betrokken partners hebben samen een longlist opgesteld van mogelijke namen. Daaruit werden 52 vrouwen geselecteerd. Het gaat niet enkel om architectes, maar ook om vrouwen uit de brede architectuurpraktijk: vrouwen die actief zijn binnen het onderwijs, in openbare functies, als fotografe, curator, vormgeefster,...

Er zijn meer dan voldoende inspirerende vrouwen om het account ook de komende jaren mee te voeden.

Daarnaast zijn Oana Bogdan, Chantal Dassonville, Wivina Demeester en Sabine Leribaux gemotiveerd om als ambassadrices hun schouders onder dit initiatief te zetten.