hero-image
Wonen in Monnikenheide Zorg inclusie en architectuur auteur Gideon Boie Sien Verstraeten
book launch | 25.04.2023, 20:00u | De Singel
Wonen in Monnikenheide. Zorg, inclusie en architectuur

Op 25 april stellen het Vlaams Architectuurinstituut en architect-filosoof Gideon Boie in DE SINGEL het boek Wonen in Monnikenheide voor. Opgericht in 1973 door Wivina Demeester groeide dit unieke woonzorgcentrum uit tot een internationale referentie voor inclusieve zorgarchitectuur.

Tijdens een wervelend programma met muzikale intermezzo's door de bewoners van Monnikenheide, gaat moderator Olav Grondelaers (presentator Klara) in gesprek met:

Gideon Boie
architect-filosoof Bavo / KU Leuven

Sofie De Caigny
directeur Vlaams Architectuurinstituut

Inge Vervotte
directeur zorgorganisatie Emmaüs

Dirk Somers
Bovenbouw Architectuur

Heleen Verheyden
architect en kunsthistorica KU Leuven

Richard Venlet
beeldend kunstenaar

Kris De Koninck
directeur Monnikenheide

Erik Wieërs
Vlaams Bouwmeester


Boek je gratis ticket als je er graag bij bent.
(nog enkele plaatsen vrij)

ik boek mijn ticket(s)
© Dominique Williaert
© Dominique Williaert
vernissage & panelgesprek
Intersections: Invisible in Architecture
save the date | 16.05.2023, 18:30u | de singel

Op 16 mei opent in DE SINGEL de pop-uptentoonstelling Intersections: Invisible in Architecture. Ze vormt het sluitstuk van een reeks workshops die de relatie tussen architectuur en sociale, economische en politieke machtsstructuren kritisch benadert. De openingslezing focust op kruisbestuivingen in architectuur, daarna volgt een gesprek met co-curatoren Hülya Ertas (VAi) en Luce Beeckmans (KULeuven) over hun ervaringen met de workshops. Dit alles met een hapje en een drankje.

schrijf je hier in
workshop
Onzeker werk in architectuur
02.05.2023 | 18:30u | Globe Aroma, Brussel

De derde workshop in de reeks Intersections: Invisible in Architecture gaat over de werkomgeving van de architect, frappante onzekerheden en verloren energieën. Gemodereerd door Paulien Gekiere (Dear Architects,).

schrijf je hier in
Flanders Architectural Review N°15: Xaveer De Geyter Architects, Melopee municipal building, Ghent © Maxime Delvaux
Flanders Architectural Review N°15: Xaveer De Geyter Architects, Melopee municipal building, Ghent © Maxime Delvaux
book launch
Allianties met de realiteit op Architectuurbiënnale Venetië
19.05.2023, 17:30u | Café InParadiso | Giardini, Venetië

Op 19 mei presenteren het Vlaams Architectuurinstituut en de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Italië de nieuwste editie van het Architectuurboek Vlaanderen (Allianties met de realiteit) op de Biennale Architettura 2023 in Venetië.

Tijdens een panelgesprek gaat William Mann (Witherford Watson Mann architects) in gesprek met: Xaveer De Geyter (Xaveer De Geyter Architects), An Fonteyne (noAarchitecten) en Hülya Ertas (Vlaams Architectuurinstituut).

lees meer
RSLVAI2 DRIESLUYTEN 8
RSLVAI2 DRIESLUYTEN 8
Laatste week tentoonstelling
Malgorzata Maria Olchowska. Wachtkamers voor architectuur
tot 23.04.2023 | Red Star Line Museum, Antwerpen

Nog tot en met 23 april kan je in het Red Star Line Museum in Antwerpen naar de tentoonstelling Wachtkamers voor architectuur. Kunstenaar-architect Malgorzata Maria Olchowska toont er eigen werk en gaat in dialoog met de collectie van het Red Star Line.

Tip: Tijdens het laatste weekend (22 en 23 april) is Malgorzata Maria Olchowska aanwezig in de expo om bezoekers te woord te staan.

lees meer
Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling, 2022, Vlaams Architectuurinstituut, © Michiel De Cleene
Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling, 2022, Vlaams Architectuurinstituut, © Michiel De Cleene
Laatste maand tentoonstelling
Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling
tot 21.05.2023

De tentoonstelling Een wandeling gaat haar laatste maand in. Ontdek nog tot 21 mei in de expozaal en rondom de site van DE SINGEL de wereld van de invloedrijke architect Marie-José Van Hee. Naast eigen werk toont ze creaties en artefacten van zo'n tachtig kunstenaars, architecten en opdrachtgevers waarmee ze samenwerkt.

lees meer

Lezing
Eredoctoraat voor Paul Robbrecht en Hilde Daem
27.04.2023

Naar aanleiding van hun eredoctoraat en op uitnodiging van de UGent geven architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem (Robbrecht en Daem architecten) op donderdag 27 april de lezing De bibliotheek, het archief en andere gebouwen.

lees meer
Tentoonstelling
Beelden van de Boekentoren
21.04.2023 tot 17.06.2023

Op 21 april opent Beelden van de Boekentoren in de Universiteit van Gent. De tentoonstelling koppelt architectuurfotografie aan een ruime waaier van andere artistieke en fotografische praktijken, met de Boekentoren als rode draad.

lees meer
lezing en rondetafelgesprek
REUSE
02.05.2023

Op 2 mei organiseert de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur een lezing en rondetafelgesprek over hergebruik van bouwmaterialen van vroeger en nu.

lees meer
Oproep
Laatste kans om projecten in te dienen voor Brussels Architecture Prize
deadline 20.04.2023

Is jouw bureau gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en/of realiseerde je er onlangs een project? Dien dan zeker je kandidatuur in voor de tweede editie van de Brussels Architecture Prize vóór 20 april 2023!

lees meer
Oproep
Summerschool 2023 Fietsprojecten van de toekomst
deadline 23.06.2023

Van 11 tot 22 september organiseren het Team Vlaams Bouwmeester en Fietsberaad Vlaanderen de summerschool Fietsprojecten van de toekomst. Samen met studenten willen ze aan de slag met concrete projecten.

lees meer
webinar
Meester-leerlingbeurzen vakmanschap 2023
03.05.2023

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseert op 3 mei een online infosessie over Meester-leerlingenbeurzen vakmanschap 2023. Tijdens het webinar wordt er meer uitleg gegeven bij deze nieuwe beursronde. De voorwaarden om in aanmerking te komen worden toegelicht.

lees meer
enquête
Kunstenerfgoed
deadline 05.05.2023

Ben jij als ontwerper, kunstenaar of kunstorganisatie actief bezig met het documenteren en bewaren van hedendaagse kunst en creatieve processen, of net helemaal niet? Wat het antwoord ook is: KU Leuven is op zoek naar jouw input!

lees meer
Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.