hero-image
© Dieter Daniels
newsflash
Sofie De Caigny stopt als directeur Vlaams Architectuurinstituut

Na 6 jaar als directeur en 17 jaar in dienst beslist Sofie De Caigny om het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) te verlaten. De Caigny leidde het VAi met veel deskundigheid en visie, waardoor het verder kon uitgroeien tot een inspirerende en dynamische organisatie met internationale uitstraling.

lees meer
vacature
Directeur Vlaams Architectuurinstituut
deadline 08.12.2023

Met het vertrek van Sofie De Caigny gaat het Vlaams Architectuurinstituut op zoek naar een nieuwe artistiek-algemeen directeur om zijn team te leiden.

Solliciteren kan tot 8 december 2023.

lees meer
Boerentoren in opbouw 1930
Boerentoren in opbouw 1930
collectiehighlight
De Boerentoren

Wist je dat de Antwerpse Boerentoren een belangrijk item is in de collectie van het Vlaams Architectuurinstituut? De recente plannen om dit iconische gebouw om te vormen tot een cultuurtempel, zijn de ideale gelegenheid voor een collectiehighlight. Ontdek de geschiedenis achter de Boerentoren aan de hand van markante tekeningen, foto's en getuigenissen.

Volg ons op Instagram en krijg de komende vier weken een unieke inkijk in het rijke archief van de Boerentoren.

ontdek de geschiedenis van de boerentoren
© VAi
© VAi
reminder
Onderzoeksdag
15.11.2023 | de singel

Op woensdag 15 november 2023 organiseert het Vlaams
Architectuurinstituut (VAi) vanuit zijn collectie en kenniscentrum voor
de eerste keer een onderzoeksdag op kunstencampus De Singel in
Antwerpen. Hiermee willen we de uitwisseling tussen de eigen werking en
het onderzoeksveld versterken. We presenteren trending topics,
onderzoeksmethodieken en onze gloednieuwe VAi Archiefhub.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

lees meer
erfgoed
Project SCALA over digitaal archiveren afgerond
2022-2023

Afgelopen zomer legden we de laatste hand aan SCALA, een project van twee jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut samen met acht collega-erfgoedinstellingen de preservatie van digitale archieven onderzocht.

lees meer
erfgoed internationaal
VAi Archiefhub op jaarlijkse conferentie Architecture Institute of Japan
sep 2023

Na een werkbezoek aan het VAi, bracht het Kyoto Institute of Technology de VAi Archiefhub onder de aandacht tijdens de jaarlijkse conferentie van het Architecture Institute of Japan. De nadruk lag op de waarde van onze Archiefhub als onderzoeksinstrument en verbindende database tussen de archiefdocumenten en de gebouwde omgeving.

lees meer

actie
Laatste kans om jouw affiche(s) op te halen
nog tot 5.11.2023

Nog tot 5 november kan je in meer dan 25 cultuurhuizen affiches in beperkte oplage verzamelen. Op de cover prijkt een ontwerp van de jonge beloftevolle ontwerpers Violet Nys of Inès Collin. Ze lieten zich inspireren door het werk van de illustere Marcel Raymaekers.

lees meer
project
50 jaar E17
26.10.2023

Zuidwest, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Viersprong slaan de handen in elkaar voor een regio-overschrijdend project rond 50 jaar E17. Ze duiken in de geschiedenis van de snelweg en zijn impact op omwoners en gebruikers.

lees meer
Lezing / congres
Less is less
31.10.2023

Op 31 oktober geeft Luc Deleu de lezing Less is less op Going Public (KULeuven).

lees meer
Lezing / congres
Het vertrouwde, het genereuze en het kleine
26.10.2023

Academy of Architecture Maastricht verwelkomt op 26 oktober Gert Kwekkeboom van Civic architecten voor een lezing over de gemeenschappelijke behoefte aan openbare gebouwen.

lees meer
Instagram   Facebook   LinkedIn Twitter
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Logo share grijs
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.