Tentoonstelling | Léon Stynen, architect

Datum: 

12.10.2018, 14:00 tot 20.01.2019, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

In het najaar van 2018 organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel een overzichtstentoonstelling over het oeuvre van de Belgische architect Léon Stynen.

De tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' toont stukken uit het rijke archief van Stynen met iconische ontwerpen, vanaf de eerste schets tot de voltooiing. Het archiefmateriaal komt verder tot leven met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega's, medewerkers en opdrachtgevers. Het architectenbureau Eagles of Architecture bedacht de scenografie. Beelden van fotograaf Filip Dujardin tonen een hedendaagse impressie van het oeuvre van Stynen.

Curatoren Bart Tritsmans en Nina Serulus over Léon Stynen:
 

Weinig Belgische architecten hebben zò'n markant en verscheiden oeuvre nagelaten als Léon Stynen (1899-1990). Meer dan vijftig jaar lang, van de vroege jaren 1920 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977, was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Zijn faam dankt hij niet alleen aan zijn oeuvre, maar ook aan zijn rol in het onderwijs en aan zijn engagementen in talrijke belangenverenigingen en socio-culturele organisaties. In alle publicaties over de Belgische architectuurgeschiedenis staat Stynen vermeld als een van de toonaangevende architecten van zijn generatie. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam.

Léon Stynen kreeg zijn opleiding tot architect aan de Antwerpse academie. Naast de realisatie van een belangrijk architecturaal oeuvre speelde hij ook een grote rol in de ontwikkeling van het architectuuronderwijs en de uitbouw van beroepsstructuren in België. Hij werd in 1948 directeur van de architectuurafdeling van de academie van Antwerpen. In 1950 volgde hij Herman Teirlinck op als derde directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren. In 1963 werd hij de eerste nationale voorzitter van de toen opgerichte Orde van Architecten. In 1939 ontwierp Stynen samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel (fase 1 en 2), de BP-building, de casino’s van Oostende en Knokke.

Architectuurparcours
Combineer een bezoek aan de expo ‘Léon Stynen, architect’, met het Stynen-parcours, een ontdekkingstocht doorheen kunstcampus deSingel waarbij je de architectuur van Stynen ervaart door de lens van fotograaf Filip Dujardin. Of bewonder de installatie Stynen op schaal van het architectenbureau Eagles of Architecture in samenwerking met studenten Architecturale Vorming en Houttechniek. Lees meer

Opening
donderdag 11 okt 2018 om 20u in deSingel (Blauwe zaal)

Programma:

  • Welkom door Sofie De Caigny (directeur Vlaams Architectuurinstituut) 
  • Toelichting tentoonstelling door Bart Tritsmans en Nina Serulus (curatoren 'Léon Stynen, architect')
  • Gesprek over de hedendaagse betekenis van Léon Stynen met Filip Dujardin (architectuurfotograaf), Bart Hollanders (architect Eagles of Architecture) en Dirk Laureys (collectiebeheerder Vlaams Architectuurinstituut)


Herbeluister het openingsprogramma:

Stynen2018
De tentoonstelling over Léon Stynen maakt deel uit van een breder programma, waaronder waaronder de Architectuurkabinet-tentoonstellingen 'Stynen kiest kunst' en 'Stynen in Chandigarh', en het verschijnen van een nieuwe publicatie 'Léon Stynen. A Life of Architecture (1899-1990)'. Meer info op stynen2018.be of volg #stynen2018

Het archief van Léon Stynen wordt bewaard door het Architectuurarchief Vlaanderen en vormt een belangrijk vertrekpunt voor de tentoonstelling. 

Praktisch
Expo deSingel Internationale Kunstcampus
Open van woensdag tot zondag van 14 tot 19u en bij avondvoorstellingen tot 22u, gesloten op maandag en dinsdag. Open op feestdagen, uitgezonderd 25 dec en 1 jan. Op 24 dec en 31 dec open tot 16u.
Gratis

rondleidingen
zo 28 okt 2018 en zo 2 dec 2018
14u | €5
reserveren verplicht via tickets@desingel.be of +32 (0)3 248 28 28

groepsrondleiding
max. 20 pers. | op aanvraag
€60 | reserveren via www.expeditiedestad.be

Productie Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus
Curator Vlaams Architectuurinstituut
Scenografie Eagles of Architecture
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Provincie Antwerpen
Mede mogelijk gemaakt door Delen Private Bank en Bulo

  

Datum: 

12.10.2018, 14:00 tot 20.01.2019, 19:00

Locatie: 

deSingel Internationale Kunstcampus

Organisator: 

Vlaams Architectuurinstituut

Straat: 

Desguinlei 25

Postcode: 

2018

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners