Kapel van het Niets, Duffel

Kapel van het Niets, Duffel, Thierry De Cordier / Architectenbureau Patrick Lefebure, (c) Reinhart Cosaert
Kapel van het Niets, Duffel, Thierry De Cordier / Architectenbureau Patrick Lefebure, (c) Reinhart Cosaert
Kapel van het Niets, Duffel, Thierry De Cordier / Architectenbureau Patrick Lefebure, (c) Reinhart Cosaert
Kapel van het Niets, Duffel, Thierry De Cordier / Architectenbureau Patrick Lefebure, (c) Reinhart Cosaert
Kapel van het Niets, Duffel, Thierry De Cordier / Architectenbureau Patrick Lefebure, (c) Reinhart Cosaert

Iets genaamd Kapel van het Niets legt zijn dobber uit in het meer vol architectuurcritici.
De veel en tegelijk weinig belovende naam schept grootse verwachtingen.
Toen het in het Belgische Duffel gelegen psychiatrisch centrum Sint-Norbertus op zoek was naar een nieuwe externe ruimte voor ontmoetingen en gesprekken, had waarschijnlijk niemand het in 2007 opgeleverde eindresultaat voor ogen. Een buitenruimte die kan worden samengevat als een lege betonnen bak vol symboliek. Toch doet deze korte omschrijving het bouwproject, later kunstobject, te kort.

De veelpoot op gebied van kunst Thierry De Cordier is in zijn repertoire vol schuilplaatsen en uitvluchten van de wereld een eerste samenwerking aangegaan met Patrick Lefebure van Archipel Architecten. Dit had een stille ruimte met weinig binding met de omgevingtot resultaat. Een plek die het voor patiënten en bezoekers mogelijk maakt om zich terug te kunnen trekken.
Een met bitumen ingepakte betonnen volume, met een ietwat verscholen deur uit hetzelfde materiaal wekt met zijn acht meter witte massieve muur, die uit de binnenzijde van ‘de doos’ steekt, de nieuwsgierigheid om het object te betreden.
Eenmaal binnen vindt men naast de deur een betonnen zitplaats die gericht is op de witte muur. De uitstekende witte schijf onderscheid zich van de rest van de witte wanden door zijn jaarlijkse schilderbeurt. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze muur met zijn stralende kleurloosheid via het gedeeltelijk open dak het enige licht naar binnen reflecteert.
Rechts voor het blanke pallet, wordt je als bezoeker vergezeld van een evenals met zwart beklede houten paal die naar eigen interpretatie symbool staat voor een menselijk figuur of onderdeel van een kruis. Er is gestreefd naar reducering en uitvlakking. De natuur doet door de opening een aanslag op de enige gebruikte kleuren die uiteindelijk niet eens als echte kleuren kunnen worden bestempeld.
Een ruimte waarbinnen men door de koudheid van het beton en de mogelijkheid van het binnentreden van de weerinvloeden bewust blijft van de omgeving, en toch de aanwezige rust kan gebruiken om gedachten te ordenen.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Fedde Holwerda (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Archipl Architecten

Ontwerpers: 

Thierry De Cordier

Opdrachtgever: 

VZW Emmaüs

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Stationsstraat

Nummer: 

22C

Postcode: 

2 560

Gemeente: 

Duffel

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2006

Oppervlakte: 

68 m²

Volume: 

372 m³

Totale bouwkost: 

100 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

336 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Architectenbureau Patrick Lefebure bvba

Hoofdaannemers: 

NV Van Roey, Rijkevorsel
De Boer Waterproofing Solutions, Schoten

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub