Woninguitbreiding, Mortsel

Woninguitbreiding, Mortsel - Bovenbouw Architctuur - (c) Katrin Borghouts
Woninguitbreiding, Mortsel - Bovenbouw Architctuur - (c) Katrin Borghouts
Woninguitbreiding, Mortsel - Bovenbouw Architctuur - (c) Katrin Borghouts
Woninguitbreiding, Mortsel - Bovenbouw Architctuur - (c) Katrin Borghouts

De bestaande rijwoning wordt door Bovenbouw Architectuur aan de achterzijde uitgebreid met een nieuw volume over meerdere verdiepingen, dat de bestaande lage uitbreidingen vervangt. Dit ‘achterhuis’ is gedacht als een zelfstandig huis met een eigen profiel en ‘voorgevel’. Het dakprofiel van het voorhuis is hernomen in het achterhuis maar enigszins vervormd als gevolg van de stedenbouwkundige regels. Daardoor krijgt de uitbreiding een eigen karakter. Waar voor- en achterhuis elkaar ontmoeten plooit de gevel van de laatste naar binnen om de lengte van de gevel te doorbreken. De zo ontstane nis brengt licht in de keuken van het voorhuis en maakt een (verblijf)plek aan de steeg die straat en tuin verbindt.

Om de continuïteit tussen voor- en achterbouw te benadrukken is de zijgevel van de uitbouw, net als die van de bestaande woning, uitgevoerd in metselwerk. Vlakken in verschillende formaten stenen en metselverbanden reflecteren de ruimtelijke organisatie van het achterhuis en creëren een rijk palet aan texturen in de relatief gesloten wand. Door de nieuwe gevel vervolgens te schilderen wordt deze weer tot één geheel gemaakt en krijgt het achterhuis een zelfstandig statuut. Het schilder en pleisterwerk loopt gedeeltelijk over naar de bestaande bouw om voor- en achterhuis te verbinden en tegelijkertijd beschadigingen in het bestaande metselwerk te repareren. Een vrijwel volledig beglaasde achtergevel maakt dat de uitbouw maximaal profiteert van de diepe tuin.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

Bovenbouw Architectuur

Ontwerpers: 

Bovenbouw Architectuur
Dirk Somers, Merijn Muller, Christopher Paesbrugge

Opdrachtgever: 

Bruun Geysen en Nadia Spoelders

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Maalderijstraat

Nummer: 

32

Gemeente: 

Mortsel

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

80 m²

Volume: 

271 m³

Studiebureaus: 

Stabiliteit, Util struktuurstudies, Rolf Van Steenwegen, Brussel

Hoofdaannemers: 

Gravo nv, Brasschaat

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners