Nieuwe uitdagingen voor het landschap. Dag van de Architectuur op zondag 13 oktober 2013

Persbericht
Site ruggeveld c stad antwerpen

De zesde editie van de Dag van de Architectuur focust dit jaar op het verstedelijkte landschap van Vlaanderen. Kijk naar het landschap en je ziet dat de wereld verandert. In Vlaanderen is dat landschap ondertussen goed volgebouwd. Hoe kan architectuur ons huidig landschap omvormen tot een duurzame, kwaliteitsvolle leefomgeving? Welke nieuwe woon-, werk- en samenlevingsvormen dragen hiertoe bij?

Hoe kan architectuur meer doen met minder ruimte?

Het is het grootste festival voor de architectuur in Vlaanderen. Op zondag 13 oktober staat het immense potentieel van onze ruimte centraal. Innovatieve landschapsontwerpen, duurzame groepswoningprojecten, ecologische bedrijventerreinen, of landbouwprojecten in het hartje van de stad: de Dag van de Architectuur brengt ze onder de aandacht tijdens geleide wandelingen, fietstochten, workshops, debatten en tentoonstellingen. Daarnaast kan je ook een omvangrijk aantal opengestelde gebouwen bezoeken.

Dit jaar is Genk de hoofdstad van de architectuur. De stad belichaamt de problematiek van het verstedelijkte landschap in Vlaanderen zoals verstedelijking, migratie, vergrijzing en de economische crisis die vraagt om ruimtelijke oplossingen. Samen met haar inwoners gaat de stad op zoek naar een toekomstperspectief om van Genk een duurzame stad te maken waar mensen samen kunnen leven en werken.

In de aanloop van de Dag van de Architectuur organiseren het Vlaams Architectuurinstituut, Stad Genk, Universiteit Hasselt en Architectuurwijzer masterclasses, debatten en tentoonstellingen over de ruimtelijke toekomst van Genk. Journalist Pascal Verbeken zal speciaal voor deze gelegenheid een ‘stadsportret’ over Genk schrijven. De publicatie zal tijdens de Dag van de architectuur verkrijgbaar zijn. Verbeken werd onlangs nog genomineerd voor de prestigieuze Bob den Uyl prijs 2013 voor het Beste Nederlandstalige Reisboek 2013 met zijn werk Grand Central Belge.

Perscontact

Vlaams Architectuurinstituut
Egon Verleye - communicatie & PR
M +32 486 21 17 74
T +32 (0)3 242 89 73
E egon.verleye@vai.be